а

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Јелена Стојановић покренула је испитни поступак оцене законитости и правилности рада Министарства унутрашњих послова – ПУ за град Београд због сумње на прекорачење овлашћења приликом претреса стана у Београду. На основу прикупљених информација припадници МУП-а су 14. фебруара 2024. године, наводно због пријаве да се у стану налази дрога, током  претреса претукли и понижавали две ЛГБТИ особе.

Заштитник грађана је затражио од Министарства унутрашњих послова да му у року од 15 дана достави изјашњење о свим околностима наведеног случаја, укључујући информацију које мере и радње је предузео Сектор унутрашње контроле, који су његови налази и даљи кораци Министарства унутрашњих послова у вези са случајем.

Заменица заштитника грађана је поступак покренула по сопственој иницијативи, наиме на адресу институције до данас притужба поводом наведеног случаја није стигла.

На основу сазнања из медија да је 07. јануара 2024. године маскирана особа поломила излог Прајд Инфо Центра у Београду, Заштитник грађана покренуо је по сопственој иницијативи испитни поступак оцене законитости и правилности рада Министарства унутрашњих послова – ПУ за град Београд.

Заштитник грађана је затражио да му се у року од 15 дана достави изјашњење о свим околностима тог случаја, укључујући информацију које мере је полиција предузимала у сарадњи са другим надлежним органима како би се починилац идентификовао, процесуирао и на одговарајући начин санкционисао.

Иако је у Србији донет широк антидискриминативни законски оквир, права ЛГБТИ особа су недовољно поштована и заштићена. Та заједница 15 година након декриминализације хомосексуалности се и даље суочава са дискриминацијом, вербалним и физичким насиљем, говором мржње, оценио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић поводом Међународног дана поноса.

Пашалић је додао да сви грађани морају бити третирани са поштовањем, да живе слободно, без страха од дискриминације или насиља. Подржавање права ЛГБТИ особа значи изградњу инклузивног друштва у којем се цени разноликост и прихватају све индивидуалности.

Примарну одговорност за смањење социјалне дистанце према ЛГБТИ заједнице мора да преузме држава свеобухватном едукацијом друштва, поштовањем права припадника ЛГБТИ заједнице, забраном говора мржње, као и применом одговарајуће казнене политике према насилницима. Те мере институција Заштитника грађана већ од раније иницира, истакао је Пашалић.

b_280_0_16777215_00_images_20220628Izvestaj.jpg
Фото: Заштитник грађана

Иако је у 2021. години дошло до помака у положају ЛГБТИ+ особа усвајањем Закона о изменама и допунама Закона о забрани дискриминације и Закона о родној равноправности, случајеви који су се нашли пред Заштитником грађана показују да су ЛГБТИ+ особе и даље често изложене дискриминацији, насиљу, предрасудама и стереотипима, да се суочавају са нападима, претњама и говором мржње и да се ретко одлучују да пријаве исте.

Пред нама је доста заједничких изазова - да развијамо толеранцију према различитостима од најранијег животног доба, да охрабримо ЛГБТИ+ припаднике да остварују своја права, да се ослободе страха и да им у томе пружимо подршку.

Због тога, амбијент у којем би припадници ЛГБТИ+ популације живели без страха остварујући своја права нам неће нико поклонити, већ га морамо сами изградити. Један од видова подршке за стварање таквог амбијента је и институционална подршка, истакла је данас заменица заштитника грађана Јелена Стојановић приликом промоције извештаја удружења Да се зна! о инцидентима мотивисаним мржњом према ЛГБТ+ особама у Србији у 2021. години. Она је том приликом позвала припаднике ЛГБТ+ популације да се без страха обрате институцији Заштитнику грађана чија су им врата увек широм отворена.

Промоција извештаја „Подаци, а не звона и прапорци 5“ организовала је невладина организација Да се зна! у Београду.

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас поводом Међународног дана поноса да су ЛГБТИ особе и даље изложене злостављању, вербалном и физичком насиљу и поручио да Србија мора обезбедити услове у којима би се припадници те популације осећали равноправним члановима друштва.

Правно уређење истополне заједнице и последицa прилагођавања пола и родног идентитета, едукација о положају и правима ЛГБТИ особа, активности усмерене на разбијање предрасуда и стереотипа и развијање услуга подршке, предуслов су за системско унапређење положаја ЛГБТИ популације у Србији, указао је Пашалић.

„Очекујем да ће усвојени Закон о изменама и допунама Закона о забрани дискриминације и Закон о родној равноправности омогућити већи степен заштите ЛГБТИ особа, а будућим изменама Кривичног законика би требало кривична дела извршена на основу сексуалне оријентације третирати као дела расизма и нетолеранције“, навео је Зоран Пашалић.

Заштитник грађана покренуо је испитни поступак оцене законитости и правилности рада Министарства унутрашњих послова – Полицијске управе за град Београд поводом навода о облепљивању излога Прајд Инфо Центра у Београду неонацистичким налепницама.

Поступак је покренуо након што је 7. јуна 2022. године из медија дошао до сазнања да је излог Прајд Инфо Центра у самом центру Београда излепљен претходног дана око 23 часа, а на друштвеним мрежама објављен и снимак - по наводима медија - поменутог догађаја.

Заштитник грађана је од Полицијске управе Београда затражио да у року од 15 дана достави изјашњење о свим околностима наведеног случаја, укључујући информацију које мере је полиција предузела како би се починиоци идентификовали и санкционисали.

Заштитник грађана затражио је од Републичког фонда за здравствено осигурање да обезбеди услове да се на Листу лекова који се издају на терет обавезног здравственог осигурања уврсте лекови за подизање нивоа естрогена који су неопходни за очување здравља транс жена, али и оних које су прошле менопаузу и оних којима је одстрањена материца (хистероктомија).

Заштитник грађана у препоруци истиче да Централна комисија за лекове РФЗО-а треба да прихвати предлог Републичке стручне комисије за трансродна стања о стављању лекова „estradiol“ ампуле и „estradiol valerat“ таблете на Листу лекова и да ту измењену листу затим, према препоруци Заштитника грађана, треба да усвоји Управни одбор РФЗО. РФЗО има рок од 60 дана да обавести Заштитника грађана о поступању по овим препорукама.

После сазнања да од 2012. године није у промету лек за одржавање хормонског статуса транс особа, као и жена којима је рађена хистероктомија и жена после менопаузе који се производио у Србији и налазио на А1 Листи лекова, Заштитник грађана је по сопственој иницијативи у јулу 2019. године покренуо поступак контроле правилности и законитости рада органа надлежних за ову област.

Информације о разлозима вишегодишње недоступности лека Заштитник грађана је затражио од Агенције за лекове и медицинска средства, Републичког фонда за здравствено осигурање, Министарства здравља, Републичке стручне комисије за трансродна стања Клиничког центра Србије, у чијем саставу је Клиника за психијатрију, Кабинет за трансродна стања.

Заштитник грађана је на основу достављених одговора контролисаних органа утврдио да се лек за подизање нивоа естрогена више не производи у Србији, да се не може наћи у редовној продаји и да се повремено може купити код апотекара „на црно“ по много већим ценама од тржишних.

Заштитник грађана је током двогодишњег поступка контроле непрестано комуницирао са Министарством здравља, представницима Агенције за лекове и медицинска средства и РФЗО, и добио мишљење председнице Републичке стручне комисије за трансродна стања у којем је наглашено да је потребно да се хитно обезбеди снадбевање сличним леком.

Међутим, одлуку о стављању одређеног лека на Листу лекова доноси Централна комисија за лекове РФЗО која је у априлу 2021. године одлучила да одложи изјашњење о овом питању узевши у обзир, како су навели у одговору Заштитнику грађана, „мали број пацијената који би били кандидати за ове лекове“ и то што у Европи није регистрован ампуларни облик лека „estradiol“ већ само „estradiol valeratе“ таблете.

Подсећајући да је обавеза државних органа и установа да предузму све потребне мере да створе повољан амбијент за остваривање људских права, укључујући права особа другачије сексуалне оријентације и родног идентитета, Заштитник грађана је упутио препоруку РФЗО о стављању лекова „estradiol“ и „estradiol valeratе“ на Листу лекова.

baner1