а

Активности

Медији су важни у превенцији насиља над женама, јер могу да подигну свест друштва о том проблему, рекла је заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић данас на представљању резултата истраживања проф. др Зорице Мршевић „Медији у Србији 2014. о родно заснованом насиљу: између стереотипа и забаве“ у београдском Културном центру Rex.

Медији су ти који имају изузетно важну улогу у борби против родно заснованих стереотипа и предрасуда који су у основи сваког вида дискриминације и родно заснованог насиља, нагласила је Стевановић, што такође истиче проф. Мршевић у својој публикацији. Заменица се сложила и са ауторкиним ставом да таблоиди све чешће усвајају стил извештавања о насиљу у породици, који је тривијалан и сензационалистички.

По речима Гордане Стевановић медији не треба да извештавају само када се насиље деси, већ и касније, шта је било са насилником, да ли је санкционисан, да ли је жртви пружена подршка и помоћ надлежних. Такође, како је рекла, медији треба да избегавају квалификације које на неки начин оправдавају насилника.

Заменица заштитника грађана је указала да је број жена жртава насиља у породици и партнерским односима алармантан и указује на неопходност унапређивања поступања свих органа у систему заштите жена од насиља у породици. Она је додала да у свом Посебном извештају о примени Општег и посебних протокола за заштиту жена од насиља Заштитник грађана је, након указивања на уочене недостатке, надлежним органима упутио одређене препоруке, између осталих, да су неопходне додатне обуке службеника, боља размена информација и сарадња надлежних органа, више превентивног рада и подизања свести јавности о недозвољености и нултој толеранцији на насиље.

b_280_0_16777215_00_images_stories_obelezevanje_23112015.jpgОрганизација Гејтен је у петак, 20. новембра 2015. године обележила Међународни дан сећања на жртве трансфобије. Активисти/киње и грађани/ке окупили су се на Тргу Републике у 20 часова и запалили свеће у знак сећања на транс особе. Овом скупу је присуствовала и представница Стручне службе Заштитника грађана. Обележавањем дана сећања на жртве трансфобије подиже се свест јавности о злочинима из мржње над транс особама, обезбеђује се простор за изражавање жалости у коме се може одати почаст животима убијених транс особа како не би биле заборављене.

Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност, састала се данас са чланицама парламента и Националног савета за равноправност полова Белорусије, које се налазе у студијској посети Републици Србији.

Заменица заштитника грађана је представила надлежности, организациону структуру и рад Заштитника грађана, а представљене су и активности Заштитника грађана у области родне равноправности и права детета. На састанку је договорено да ће се наставити размена искустава и примера добре праксе, у циљу унапређивања стања људских права и положаја осетљивих друштвених група. Ова посета је организована и спроведена уз подршку Канцеларије за демократске институције и људска права (OSCE/ODIHR).

Трећа национална конференција Женске парламентарне мреже ,,Према родно одговорном буџетирању“ одржана је 3. новембра 2015. године у Дому Народне скупштине Републике Србије у Београду. Маја Гојковић, председница Народне скупштине Републике Србије, навела je да су на скупу, осим народних посланица, присутне и одборнице из 35 општина и градова у Србији, као и да је циљ конференције да се сагледају резултати рада на унапређењу родне равноправности и да одборнице, у сарадњи са Женском парламентарном мрежом, уз подршку међународне заједнице, утврде најбоље механизме за родно одговорно буџетирање. Она је, такође, навела да је пре две године основана Женска парламентарна мрежа, која је признат политички чинилац у земљи и региону, која, између осталог, ради на економском оснаживању жена и борби против насиља у породици. ,,Права жена су неодвојиви део универзалних људских права, али једнака, Уставом и законима гарантована права не значе увек једнак положај жена“, истакла је Маја Гојковић, додајући да је циљ већа заступљеност жена на местима на којима се доносе кључне одлуке за будућност Србије.

Опширније...

Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност, представила је неке од резултата анализе Заштитника грађана у вези са обукама поступајућих службеника на теме насиље према женама и насиље у породици, на међународној конференцији ,,Примена Конвенције Савета Европе против насиља према женама-две године од њеног ратификовања у Републици Србији“, која је данас одржана у Привредној комори Србије, у Београду, у организацији Аутономног женског центра.

,,Поступајући службеници у систему заштите жена од насиља у породици нису у потпуности информисани о постојању и садржају Општег и посебних протокола. Недовољно препознају и разумеју положај жена које трпе насиље у породици и партнерским односима, а управо из неразумевања и непрепознавања насиља и реакција жртава на насиље, произилазе и неодговарајућа уверења и очекивања која надлежни органи имају у односу на њих“ нагласила је Гордана Стевановић током свог излагања, представљајући неке од резултата анализе примене Општег и посебних протокола за заштиту жена од насиља, коју је Заштитник грађана спровео у периоду од марта до октобра 2014. године.

Опширније...

Регионална конференција ,,Транс, интерсекс, квир - Осврти и нови хоризонти“, одржана је у петак, 23. октобра 2015. године у Београду, у организацији удружења Гејтен ЛГБТ, а поводом обележавања 24. октобра - Међународног дана акције за депатологизацију транс идентитета код деце.

Професорка Зорица Мршевић са Института друштвених наука је на скупу истакла да се залаже за доношење једног Закона о родном идентитету којим ће се регулисати положај транс особа, а не за измену низа закона, јер је реч о дугачком, неконзистентном процесу који може да доведе до унапређења положаја само оних особа које су прошле кроз хормонално-оперативни процес прилагођавања пола родном идентитету, али не и других особа које не желе да пролазе кроз овај процес.

Опширније...

Интерес сваког друштва је да што више особа живи у законом регулисаним, правно уређеним заједницама, истакнуто је на разговору о Моделу закона о регистрованим истополним заједницама, одржаном у оквиру Недеље парламентаризма 21. октобра 2015. године у Културном центру Rex, у Београду, у организацији – Лабриса.

Модел закона је настао у сарадњи партнерских организација Центра за унапређивање правних студија (ЦУПС), Лабриса – Организације за лезбејска људска права и AIRE Центра. Намера аутора и ауторки је да решења предложена у моделу буду разматрана као почетни радни материјал за даље разговоре, на основу кога би се, пре свега у сарадњи са организацијама које су посвећене правима ЛГБТИ особа, разматрала адекватнија нормативна решења.

Модел закона је израђен 2010. године и представљен у оквиру кампање ,,Љубав је закон“. Намера аутора и ауторки је да се решења садржана у постојећем Моделу унапреде, а затим представе организацијама цивилног друштва, релевантним државним органима, независним телима за заштиту људских права и међународним организацијама. Планирано је представљање Модела на локалном нивоу, као и разговори са Отвореним парламентом. Намера Лабриса је да настави да прати спровођење Стратегије превенције и заштите од дискриминације и пратећег АП и да подсећа надлежне органе на обавезу спровођења планираних активности усмерених на унапређивање положаја ЛГБТИ особа у Републици Србији.

На овом скупује учествовала и представница стручне службе Заштитника грађана.

baner1