а

Активности

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић присуствовала је данас у Народној скупштини заједничкој седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и Одбора за европске интеграције посвећеној разматрању положаја и права ЛГБТ особа у Републици Србији.

Седницу су отворили председница Одбора за европске интеграције Маринка Тепић и председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић, док су представница Канцеларије за људска и мањинска права и представник Министарства унутрашњих послова представили активности које су предузете у циљу унапређења положаја особа другачије сексуалне оријентације и родног идентитета.

Опширније...

goca 26082016 3Заменица заштитника грађана Гордана Стевановић је данас у Београду учествовала на завршном догађају ,,ЛГБТИ Караванa“, и на тај начин дала подршку активностима за подизање степена видљивости особа другачије сексуалне оријентације и родног идентитета. Заштитник грађана у својим редовним годишњим извештајима понавља препоруке да Влада, између осталог, треба да обезбеди пуно остваривање и заштиту права ЛГБТИ особа, а посебно заштиту физичког и психичког интегритета и права на мирно окупљање, али и да континуирано спроводи мере и активности посвећене подизању свести јавности о неопходности поштовања права ЛГБТИ особа.

Удружење грађана ,,Егал“ организовало је ,,ЛГБТИ Караван“ током маја и јуна 2016. године, у оквиру којег је у десет градова у Србији одржана трибина под називом ,,Нико није слободан док сви нисмо слободни“. Циљ трибине је био отварање јавног простора и покретање дијалога са широм јавношћу на теме које се тичу ЛГБТИ особа у Србији, њихових живота и свакодневних проблема са којима се сусрећу, као и подизање степена видљивости транс особа и ЛГБТИ заједнице међу општом популацијом.

mladenovac 06082016Јавни час ,Жене-живот без насиља“ је одржан у суботу, 6. августа 2016. године у згради Општине Младеновац. На овом скупу је Борјана Перуничић, представница стручне службе Заштитника грађана, представила активности Заштитника грађана посвећене спречавању и заштити жена од насиља у породици и партнерским односима, као и налазе и препоруке Заштитника грађана садржане у редовним и посебним извештајима Заштитника грађана, посвећене унапређивању система заштите жена од насиља у породици и партнерским односима и ефикаснијој заштити жена.

Овај скуп је отворила Наташа Јовановић, народна посланица и чланица Одбора за људска и мањинска права Народне скупштине, а на њему су излагале представнице система социјалне заштите, здравствене заштите, Аутономног женског центра, као и медија и уметнице.

У оквиру јавног часа је одржано и такмичење у беседништву на тему ,,Жене-живот без насиља“. Овај скуп је организовало удружење Центар за заштиту људских и мањинских права и вредности ,,ОКО“ из Младеновца, под покровитељством Градске општине Младеновац.

Србија предузима мере које се тичу унапређења положаја ЛГБТИ заједнице, али је то и даље недовољно да би се њени припадници осећали као равноправни део друштва. ЛГБТИ особе су и даље изложене злостављању, укључујући и физичко насиље. Заштитник грађана поводом Међународног дана поноса подсећа да у Србији постоји законска равноправност свих, без обзира на сексуалну оријентацију и родни идентитет. Истовремено истиче обавезу државних органа да свакоме, под законом предвиђеним условима, омогуће остваривање тог права.

У годишњим извештајима Заштитника грађана указано је на потребу континуираног спровођења мера и активности ради подизања свести јавности о неопходности поштовања права ЛГБТИ особа. Потребно их је спроводити у образовном систему, применити постојеће, али донети и нове мере у области запошљавања, здравства и социјалне заштите, констатује Заштитник грађана.

---------

b_280_0_16777215_00_images_stories_goca_25962916_1.jpg

У оквиру обележавања Месеца поноса, заменица заштитника грађана Гордана Стевановић је 25. јуна са сарадницама учествовала у шетњи централним београдским улицама, под називом ,,Понос Србије“. Циљ шетње је да се подигне видљивост ЛГБТИ заједнице, да се укаже на специфичне проблеме са којима се суочава ова друштвена група, али и на проблеме, који су  заједнички и другим осетљивим друштвеним групама. Организатори овог догађаја, Егал и "Loud&Queer" навели су своје захтеве: нулта толеранција према насиљу над припадницима и припадницама осетљивих група, подршка запошљавању и економском оснаживању припадника и припадница осетљивих група.

Међународни дан поноса се обележава широм света као знак сећања на протесте ЛГБТИ особа против систематског хапшења, прогона и злостављања ових особа од стране америчких власти, који су почели у ноћи између 27. и 28. јуна 1969. године у Њујорку и представљају зачетак организованог активизма и савременог покрета за успешно остваривање права ЛГБТИ заједнице у Америци, а затим и у остатку света. Понос у контексту прославе Међународног дана поноса означава потребу да ЛГБТИ особе живе достојанствено и равноправно са осталим грађанима и грађанкама.

Други састанак Радне групе за израду стандардних оперативних процедура за родно засновано насиље у кризним ситуацијама је одржан 24. јуна 2016. године у хотелу Crowne Plaza у Београду. Овај састанак је организовало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и канцеларија Популационог фонда Уједињених нација (UNFPA) у Републици Србији, у циљу рада на прилагођавању прве радне верзије стандардних оперативних процедура за родно засновано насиље.

На овом скупу су учествовале представнице стручне службе Заштитника грађана.

Округли сто под називом ,,Бити ЛГБТИ особа у Србији: Смањење неједнакости и искључивања и борба против хомофобије и трансфобије са којом се суочавају ЛГБТИ особе“ је у оквиру истоименог пројекта одржан 24. јуна 2016. године у хотелу Метропол у Београду. Представница стручне службе Заштитника грађана је на овом скупу излагала на тему ,,Заштита права ЛГБТ особа у Србији – Нормативни и емпиријски оквир значајан за ЛГБТ права“ из перспективе Заштитника грађана. УНДП у сарадњи са регионалном ЛГБТИ асоцијацијом ЕРА (LGBTI Equal Rights Association for Western Balkans and Turkey), и уз подршку УСАИД-а спроводи овај пројекат чији је циљ да обезбеди податке и развије приступе и инструменте за заступање на националним језицима у вези са унапређењем положаја ЛГБТИ заједнице, као и да организује дијалог између доносилаца одлука односно извршне, законодавне и судске власти са ЛГБТ организацијама цивилног друштва, њиховим савезницима и свим другим заинтересованим странама. Циљ пројекта је отварање ЛГБТИ питања у региону са аспекта људских права и перспективе развоја, и контекстуализује питања јачања капацитета цивилног друштва, мобилизацију заједнице и надлежности државних органа, укључујући, између осталог, право на здравље и благостање, а све у контексту развоја. Једна од компонената пројекта се односи на унапређење дијалога између представника државних органа и организација цивилног друштва.

b_280_0_16777215_00_images_stories_1_goca_17062016.jpg

Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност је данас, у циљу подршке економском оснаживању жена, учествовала на догађају ,,Жене, вино и ткање“. Овај догађај је организовала Амбасада Аустралије у Београду како би подржала женско предузетништво, у овом случају жене произвођаче вина у Србији. У оквиру догађаја је обављена посета винарији Галот у Банатским Карловцима, винарији Спасић у Новом Сланкамену и винарији Шијачки у Баноштору. У поменутим винаријама се произведе годишње између 30.000 и 120.000 литара вина, али заједничко им је што су жене стуб производње у њима, било као власнице винарија или главни технолози, које воде производњу.

Жене из Етно мреже су, такође, представиле своје традиционалне производе у винарији Шијачки. Од великог значаја за постизање родне равноправности је остваривање економске независности жена путем повећања броја механизама и програма подршке економском снаживању жена и програма подршке женском предузетништву. У ове програме, између осталих, спадају фондови за развој женског предзетништва, оснаживање жена предузетница и промовисање успешних жена предузетница.

baner1