а

Активности

Заштитник грађана организoваће у периоду од 24. 03. до 28. 04. 2017. године округле столове на тему „Заштита жена од насиља у породици и партнерским односима и заштита деце од злостављања и занемаривања у породици“. Округли столови биће одржани у Новом Саду, Петровцу на Млави, Ужицу, Краљеву и Врању.

На округлим столовима учествоваће представници центара за социјални рад, полиције, здравствених установа, судова и тужилаштава са територије Јужнобачког, Браничевског, Златиборског, Рашког и Пчињског округа.

Округли столови посвећени су размени искустава у раду надлежних органа у систему заштите жена од насиља у породици и партнерским односима и заштите деце од злостављања и занемаривања у породици, препознавање проблема и недостатака у функционисању система заштите и предлагање мере за њихово отклањање, са освртом на посебне извештаје Заштитника грађана о заштити жена од насиља и 104 системске препоруке које је, након испитивања више десетина случајева, Заштитник грађана упутио органима 2016. године.

GSУбиства жена у породици или партнерским односима најчешће су коначан исход дуготрајног насиља над жртвом. Фемициду скоро без изузетка претходи насиље према жртви, а неретко и према члановима породице и трећим лицима изван породичног окружења, и тој чињеници се не поклања довољно пажње, рекла је данас заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић у Скупштине АП Војводине у Новом Саду.

Стевановић је на конференцији мреже ,,Живот без насиља“, под називом ,,Истанбулска конвенција – Одговорност и обавезе институција“ указала да се надлежни органи по правилу не проверавају историју (породичног/партнерског) насиља у случајевима фемицида. Историја насиља често није део извештаја и одлука надлежних органа у поступцима који се, након убиства жене, воде, нити она има утицај на коначне одлуке о кривици учиниоца и приликом одмеравања санкције. Она је навела да налази до којих Заштитник грађана долази у поступцима контроле правилности и законитости рада органа у систему заштите жена од насиља у породици и партнерским односима, покренутим по притужбама грађана/ки и по сопственој иницијативи, између осталог, у 14 случајева убистава жена (фемицида), од стране њихових (бивших) партнера, односно чланова породице, у 12 случајева фемицида, као и у 46 случајева насиља у породици и партнерским односима указују на релативизацију феномена насиља у породици од стране поступајућих службеника, која произилази из његовог неразумевања, односно давање пријављеном насиљу значења брачног или партнерског сукоба. Из овога произилазе неодговарајуће одлуке органа, непредузимање одговарајућих мера и неадекватан и неблаговремен избор мера за заштиту жена од насиља.

Гордана Стевановић је додала да је Заштитник грађана утврдио и да се информацијама које се односе на насиље не посвећује дужна пажња, што утиче на ефикасност рада органа и избор мера за заштиту жртве, као и да често изостаје редовна размена свих информација или се не спроводи благовремено. Поменути пропусти више су резултат непримењивања прописа и стандарда који већ постоје, а мање резултат недостатака у правном и стручном оквиру, указала је заменица заштитника грађана.

Конференција под називом ,,Локалне заједнице против родно заснованог насиља према женама“ одржана је данас у Врњачкој Бањи. Главне теме конференције биле су мултисекторски приступ у спречавању насиља према женама, специјализоване услуге за жене са искуством насиља, као и превенција насиља над женама.

Професорка Правног факултета у Нишу Невена Петрушић је на првој сесији говорила о важности мултисекторског приступа у спречавању насиља над женама, указала на проблеме и представила стандарде у овој области, на које се наша држава обавезала ратификацијом Истанбулске конвенције, као и на решења садржана у новом Закону о спречавању насиља у породици. На истој сесији Борјана Перуничић представница стручне службе Заштитника грађана указала је на недостатке у систему заштите жена од насиља у породици и партнерским односима, које је у свом раду уочио Заштитник грађана. Она је представила препоруке, које су упућене надлежним органима, како би недостаци били отклоњени, а свеобухватна и ефикасна заштита жртава насиља омогућена, наводећи при том и одговоре надлежних органа.

На конференцији су учествовали представници и представнице органа из градова Расинског округа и организација цивилног друштва из Србије, Црне Горе и Републике Српске, које се баве пружањем подршке женама са искуством насиља. Овај скуп је организовало Удружење жена Пешчаник, Мрежа жена Расинског округа и Мрежа ,,Жене против насиља“, уз подршку Фонда Уједињених нација за елиминисање насиља према женама.

b_280_0_16777215_00_images_sa-dobitnicama-nagrade-17112016-1.jpgУ Београду је 17. новембра 2016. године у Установи културе ,,Палилула“ одржана конференција на којој је додељена награда ,,Лепојка Чаревић“ за најбољи литерарни рад на тему жена са инвалидитетом и њихових права. Организација ,,Из Круга - Београд“ је одлучила да се установи годишња награда ,,Лепојка Чаревић“ која би се додељивала заслужним особама за допринос унапређењу положаја жена са инвалидитетом, и посебно подизању свести јавности о проблемима са којима се оне суочавају. Ова награда је посвећена Лепојки Чаревић, дугогодишњој председници организације ,,Из Круга – Београд“, веома посвећеној заштити и унапређењу положаја особа са инвалидитетом, посебно жена са инвалидитетом, са фокусом на жене са инвалидитетом које трпе насиље у породици и партнерским односима.

На основу одлуке жирија, у чијем саставу је била и представница Стручне службе Заштитника грађана Борјана Перуничић, додељене су овогодишње награде за најбољи литерарни рад младих од 15 до 25 година, на тему како млади размишљају о правима жена са инвалидитетом.

b_280_0_16777215_00_images_goca-27102016-2.jpgЗаштитник грађана годинама упозорава надлежне органе на раширено насиље над женама у породици и партнерским односима и позива органе, организације и службе да се према насиљу односе на адекватан начин – да га спречавају, да га осуђују и да жртвама пруже заштиту, изјавила је данас Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана за родну равноправност и права детета на заједничком скупу Мреже за здравље и Мреже за родну равноправност локалних самоуправа.

Недостатак јединствене евиденције, некомпатибилност и неусклађеност евиденција које различити системи воде у случајевима насиља над женама у породици и партнерским односима доводе до тога да их није могуће ни проверити и упоредити, кључни су проблеми који замагљују горући проблем насиља у друштву, упозорила је заменица заштитника грађана.

Она је навела основне закључке из 45 случајева насиља у породици и злостављања и занемаривања деце, које је водио Заштитника грађана и који потврђују да се насиље квалификује као породични проблем и брачни сукоб. Насиље се минимизује и релативизује као и одговорност за извршено дело, па се даље не испитује. Не процењује се ризик од насиља, а мере у случају пријаве насиља се не предузимају или се то чини на неодговарајући начин. Полиција, центри за социјални рад и здравствене установе не размењују информације од којих су неке виталне за заштиту жртве. Изостају обавештења других органа у систему (органа старатељства, полиције, тужилаштва и суда) о пријави насиља. Жртве се упућују да саме воде поступке, а не пружа им се стручна и друга помоћ и подршка, само су неке од оцена које је изнела Гордана Стевановић.

Скуп „Доступна примарна здравствена заштита и превенција дискриминације, насиља и родне неравноправности: улога локалне самоуправе“ организовали су Мрежа за здравља и Мрежа за родну равноправност уз подршку Сталне конференције градова и општина у Задужбини Илије Коларца у Београду.

Помоћница Генералног секретара Наташа Јовић одржала је целодневну обуку здравственим радницима и сарадницима о заштити жена од насиља у породици и партнерским односима, у оквиру семинара o насиљу над женама који су у октобру 2016. године организовали Центар за промоцију здравља жена и Популациони фонд Уједињених нација (УНФПА). Полазницима је, у интерактивном предавању и кроз представљање примера из праксе, као и кроз одговоре на бројна питања, предочена улога здравствених радника у систему заштите жена од насиља, посебно у ситуацијама првог сазнања о насиљу и током судског поступка.

 

12092016 parada otvaranjeГордана Стевановић, заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност, учествовала је данас на отварању београдске Недеље поноса у Mixer House-у Београду,  дајући тиме подршку повећању видљивости ЛГБТИ особа и проблемима са којима се суочавају.

Недеља поноса ће трајати од 12. до 18. септембра и претходиће Паради поноса, чије одржавање је планирано за 18. септембар 2016. године. Током недеље поноса ће се одржати низ догађаја од значаја за унапређење положаја ЛГБТИ особа и указивања на проблеме са којима се особе другачије сексуалне оријентације и родног идентитета суочавају, али и за промовисање ЛГБТИ културе и стваралаштва.

Овогодишњи слоган београдске Параде поноса је ,,Љубав мења свет“, као израз солидарности са ЛГБТИ заједницом у Србији, региону и целом свету.

 

baner1