а

Активности

Заменица заштитника грађана за родну равноправност Јелена Стојановић данас је поново указала на неопходност подизања свести о правима старијих особа, посебно старијих жена на селу које су у неповољном положају пре свега због недовољно развијених посебних услуга и сервиса подршке на локалном нивоу.

Старије жене на селу не уживају у пуном обиму права из области социјалне и здравствене заштите. Оне су често изложене дискриминацији, као и злостављању и насиљу, најчешће финансијском које не умеју да препознају, рекла је Стојановић на скупу о остваривању економских и социјалних права старијих жена на селу у селу Лаћарак код Сремске Митровице.

Стојановић је представила економска и социјална права која су гарантована у контексту Ревидиране Европске социјалне повеље и прописа Републике Србије, као и механизме заштите тих права и позвала присутне да се обрате Заштитнику грађана уколико сматрају да су им права повређена поступањем или непоступањем органа управе.

Председница удружења „Снага пријатељства – Amity“ Надежда Сатарић је са учесницама скупа разговарала о проблемима са којима се сусрећу у остваривању економских и социјалних права, као и о томе које услуге социјалне и здравствене заштите су им доступне.

На скупу који је организовао Заштитник грађана у сарадњи са удружењем „Снага пријатељства – Amity“, су поред Слађане Марчете, заменице начелника за социјалну заштиту Градске управе града Сремска Митровица и старијих мештанки села Лаћарак, активно учествовале и представнице удружења Caritas из Сремске Митровице, удружења жена месне заједнице Лаћарак, удружења жена „Лаћаркуше“, као и удружења Рома Лаћарак.

Скуп у селу Лаћарак је одржан у оквиру пројекта Јачање капацитета Заштитника грађана у заштити и промоцији економско-социјалних права, у складу са ратификованим одредбама Ревидиране Европске социјалне повеље, са посебним фокусом на унапређење остваривања права старијих жена на селу, који Заштитник грађана спроводи у сарадњи са организацијом „Снага пријатељства – Amity“, уз подршку Савета Европе. Циљ пројекта је заштита права те посебно осетљиве друштвене групе кроз извештавање о спровођењу Ревидиране Европске социјалне повеље као инструмента која прокламује и подстиче пуну заштиту и уживање права старијих особа.

Заменица Заштитника грађана за родну равноправност Јелена Стојановић указала је данас да ова институција има надлежност да иницира измену прописа и позвала старије жене из Ивањице и околних села да обрате Заштитнику грађана уколико сматрају да су њихова права угрожена.

b_280_0_16777215_00_images_20220330Radionica.jpg
Фото: Заштитник грађана

„Важно је да старије особе, посебно жене на селу, буду оснажене да надлежним органима пријаве насиље сваке врсте, али и да препознају разне облике дискриминације која се врши над њима. Заштитник грађана може да иницира измене актуелних прописа којима би се унапредио положај старијих особа“, рекла је Стојановић на скупу „Превенција насиља над старијим женама у условима пандемије и изазови у приступу услугама социјалне и здравствене заштите“.

Стојановић је скупу који су организовала удружења „Ларис“ и „Снага пријатељства – Amity" поновила да су поред сиромаштва, дискриминације и насиља, главни проблеми са којима се сусрећу жене на селу недостатак посебних услуга и сервиса подршке, као и отежан приступ здравственим установама.

Представница удружења „Снага пријатељства - Amity" Надежда Сатарић је истакла да је веома важно да се старије жене информишу и да разговарају о различитим видовима насиља, занемаривања и злостављања старијих, имајући у виду да су у последњих седам дана у Србији убијене четири жене, од којих су три биле старије од 60 година.

Опширније...

b_280_0_16777215_00_images_20220310Foto1.jpg
Фото: Заштитник грађана

Заменица Заштитника грађана за родну равноправност Јелена Стојановић изјавила је данас да су поред сиромаштва, дискриминације и насиља, главни проблеми са којима се сусрећу жене на селу недостатак посебних услуга и сервиса подршке, као и отежан приступ здравственим установама.

Стојановић је на скупу „Положај жена на селу, дискриминација и насиље над старијим женама и значај тражења заштите“ организованом у Сирогојну поводом Међународног дана жена – 8. марта, позвала све присутне жене да се обрате Заштитнику грађана уколико сматрају да је дошло до кршења њихових права.

„Обратите се Заштитнику грађана када надлежни органи не поступе по пријавама за насиље, када имате проблема са 'ћутањем управе', ако два месеца не добијете решење о остваривању права на пензију, ако катастар два месеца не поступи по вашем захтеву за укњижбу, ако не можете да одете на специјалистички преглед за који имате упут и из свих других разлога за које сматрате да доводе у питање остваривање ваших гарантованих права“, рекла је Стојановић на скупу који су организовала удружења „Златиборски круг“ из Чајетине и „Снага пријатељства – Amity“ из Београда.

b_280_0_16777215_00_images_20220310Foto2.jpg
Фото: Заштитник грађана

Председница удружења „Снага пријатељства - Amity” Надежда Сатарић указала је да пракса показује да су старије жене у лошијем положају од старијих мушкараца јер имају ниже пензије, нису власнице имовине, чешће су жртве насиља и занемаривања и додала да им је и право на приступ здравственим услугама угрожено.

Представница Савета за родну равноправност општине Чајетина Бранкица Рајовић представила је планове за одржавање радионица са женама на селу о очувању здравља и процедурама пријаве насиља у породици.

Представница удружења „Златиборски круг“ Зорица Милосављевић је рекла да ово удружење постоји више од 20 година и да су им циљне групе стари, млади и жене, са фокусом на женама старијим од 70 и 80 година.

Учеснице трибине, жене из села Сирогојно, Рожанство, Крива Река и са Златибора су истакле да су до пре неколико година имале здравствену станицу, зубарску амбуланту и локални превоз, али да то више није случај.

Оне су навеле да постоје системски проблеми у вези са приступом здравственим и услугама социјалне заштите, образовању, превозу у сеоским срединама и да је за њихово решавање потребна измена прописа.

Поводом трагичног догађаја који се догодио у Лесковцу, у којем је четворо људи изгубило живот, међу којима су дете и трудница, Заштитник грађана је по сопственој иницијативи покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства унутрашњих послова, Центра за социјални рад у Бојнику и Центра за социјални рад у Лесковцу, како би испитао околности које су довеле до породичног насиља са трагичним исходом.

Заштитник грађана је затражио од Центра за социјални рад у Бојнику и Лесковцу, као и од Министарства унутрашњих послова да га обавесте у року од 15 дана да ли су од раније били упознати са породичном ситуацијом у настрадалој породици, да ли је у протеклом периоду било пријава за насиље у породици, те уколико је било насиља потребно је да обавесте Заштитника грађана о мерама и радњама које су предузели како би се пружила адекватна заштита породици. Такође, Заштитник грађана је захтевао од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања да изврши стручни надзор над радом Центра за социјални рад у Бојнику и Центра за социјални рад у Лесковцу у погледу ове породице и да га обавести о резултатима обављеног надзора.

b_280_0_16777215_00_images_crveni_krst_10032020.jpgЗаменица заштитника грађана Јелена Стојановић је данас учествовала на конференцији ,,Невидљиве жене“, организованој поводом обележавања Међународног дана жена, од стране Црвеног крста Србије и мреже HumanaS, у партнерству са Повереником за заштиту равноправности и Кабинетом министарке без портфеља проф. др Славице Ђукић Дејановић. На конференцији су, осим заменице заштитника грађана Јелене Стојановић, говориле министарка, проф. др Славица Ђукић Дејановић, повереница за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић, Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије, Гордана Миловановић из организације Хелп нет, Славица Станковић из организације Хлеб живота и Славица Ђурђевић, хранитељица из Бољеваца.

Заменица заштитника грађана је истакла да је ово тренутак да се скрене пажња на оне генерације жена које су неправедно заборављене, чија права се често крше, а многе припаднице ових генерација нису чак ни свесне тога, због укорењених предрасуда и стереотипа у нашем друштву. Реч је о генерацијама старијих жена, које нису довољно обавештене о механизмима заштите својих права. Она је навела да су најчешћи проблеми са којима се сусрећу старије жене сиромаштво и насиље и занемаривање унутар породице, укључујући располагање имовином без њиховог пристанка, незадовољство остваривањем права на материјалну подршку када се нађу у стању тешке материјалне и животне ситуације услед недостатка примања или недовољне висине примања, a када су лошег здравственог стања, отежано je остваривање права на помоћ и негу другог лица.

Јелена Стојановић је на указала да неки од података до којих је дошао Заштитник грађана, поступајући по притужбама грађанки, као и информације које смо данас чули, отварају нова питања: Како смо се од борбе за једнакост, равноправност, услове рада и права гласа, вратили корак уназад, борећи се за егзистенцију? И колико смо способни да са декларативне прославе 8. марта пређемо на суштинску заштиту права наших грађана старије генерације?

Заменица заштитника грађана је позвала све, а нарочито старије жене које сматрају да су њихова права повређена непоступањем или неодговарајућим поступањем органа управе да се обрате Заштитнику грађана, да заједно обезбедимо достојанствену старост, испуњену одговарајућим садржајима.

На основу текстова објављених у медијима, у којима се наводи да је група од око две стотине средњошколаца, по наводима медија самоорганизованих преко друштвених мрежа, у Лесковцу протествовала због најаве да ће се у том граду одржати Парада поноса, да је током протеста било инцидената и да су окупљени средњошколци узвикивали непримерене и увредљиве пароле, Заштитник грађана покренуо је поступке контроле законитости и правилности рада надлежних органа.

Заштитник грађана већ годинама указује да је потребно у образовни систем у већој мери укључити образовање о људским правима ради смањивања нетолеранције према рањивим друштвеним групама и разбијања предрасуда и стереотипа. Циљ институције је да поступцима контроле законитости и правилности рада утврди које су мере школе предузимале, предузимају и планирају да спроведу у циљу повећавања знања деце и ученика у овај области, развијању толеранције према различитостима, уз истовремено разбијање стереотипа и предрасуда.

Дискриминација и насиље над ЛГБТИ заједницом испољава се у различитим облицима, до тога да се чак скрнаве и зграде у којима се налазе њихова удружења, изјавио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић поводом јучерашњег ломљења браве на улазним вратима Прајд инфо центра у Београду.

Када се одшкрину врата ексктремистичком и агресивном деловању хулигана, жтве постају најрањивије групе у друштву, међу којима су најчешће припадници ЛГБТИ заједнице. Сексуална оријентација су лична ствар појединца, али се заштита права на различитост тиче свих нас у држави, поручио је Пашалић. Неприхватање различитости и права на сексуално опредељење доводи до насиља над припадницима ЛГБТИ и захтева ефикасну реакцију надлежних у проналажењу и санкционисању оних који их чине, изјавио је Пашалић и подсетио на чињеницу да се јуче догодио 11 напад на просторије Прајд инфо центра, као и да до сада за претходних 10 нико није одговарао.

Наша основна обавеза је да радимо на подизању свести друштва о правима ЛГБТИ особа преко едукације младих, поручио је Пашалић, као и полиције, судија и тужилаца у циљу заштите и унапређења права свих грађана, међу којима су и права особа другачије сексуалне оријентације.

baner1