а

Саопштења

Заменица заштитника грађана Гордана Стевановић са сарадницима 3. фебруара 2014. године састала се са представницама организације за лезбејска људска права Лабрис, Јованком Тодоровић и Јеленом Васиљевић.

У разговору је представљен рад Заштитника грађана у области родне равноправности и права ЛГБТ особа у 2013. години, а представнице Лабриса су информисале заменицу заштитника грађана о свом раду и даљим плановима.

Такође, разговарало се о могућностима будуће сарадње, пре свега у области школства у вези са садржајем наставних планова и програма основних и средњих школа који обрађују теме другачије сексуалне оријентације и родног идентитета и рада Министарства унутрашњих послова приликом заштите ЛГБТ особа од насиља.

Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана, 29. јануара 2014. године одржала је састанак са Зораном Антонијевић програмском координаторком у Минисији ОЕБС-а у Србији на ком је разговарано о досадашњој сарадњи, планираним активностима Заштитника грађана као и о могућностима подршке Мисије ОЕБС Заштитнику грађана у области родне равноправности.

Савет за родну равноправност Заштитника грађана, који окупља стручњаке и стручњакиње у овој области, најоштрије осуђује учестале нападе на бранитеље и бранитељке људских права у Републици Србији.

Спремност државе да заштити људска права и унапређује демократске стандарде у многоме се огледа у подршци јавном деловању људи који се баве заштитом и промоцијом људских, мањинских и права жена и деце. Законодавни оквир у Републици Србији забрањује дискриминацију и штити равноправност као једно од основни људских права, иако је област заштите бранитеља и бранитељки људских права најмање нормативно одређена.

Опширније...

Полагањем заклетве пред председником Народне скупштине Републике Србије, заменица заштитника грађана Гордана Стевановић - коју је Народна скупштина изабрала на ову функцију 26. новембра 2013. године - ступила је на дужност.

Опширније...

Сваки дан мора да буде дан за кампању против насиља над женама све док свака кућа не постане сигурна женска кућа, изјавио је заштитник грађана Саша Јанковић поводом светске кампање "Шеснаест дана активизма против насиља над женама" која почиње данас.

Заштитник грађана ће пратити примену Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, коју је недавно ратификовала Република Србија,за шта се залагао и републички омбудсман.

Видљивост проблема насиља над женама мора да прати и већа одлучност органа јавне власти на превенцији и унапређењу заштите жена од насиља.

Насилници не смеју, као што је често случај, да рачунају на неефикасност система и "разумевање" службених лица за њихове поступке. Али кажњавање ни изблиза није довољно, већ се мора више радити на превенцији – подизању свести јавности и грађана о неприхватљивости насиља као модела понашања, као и на јачању капацитета институција образовања, културе, спорта, које морају да понуде доступну и реалну алтернативу моделима понашања који промовишу насиље.

baner1