а

Саопштења

Права жена и борба против насиља не води се само у судници, води се у школама, на плочницима, у нашим становима. Борбу против насиља не можемо да сведемо само на суђења, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић, на манифестацији „Једна милијарда устаје за правду за жене“ коју су организовали Аутономни женски центар, Мрежа жена против насиља и Центар модерних вештина.

Свих нас се тиче насиље над женама без обзира код пола били, свих нас се тиче насиље било где, не можемо бити достојанствени грађани пролазећи поред насилника, који су некажњени прошли поред жртава које нису добиле задовољење правде, нагласио  је Саша Јанковић. Нема више оправдања за нерад државних органа, ако их је икада и било. Нема оправдања за некоришћење својих овлашћења, за непоступање, нема оправдања за неизрицање мера за полицију и нема оправдања за тужиоца који не покреће поступак јер нема довољно доказа, рекао је Јанковић.

Организатори глобалне кампање  „Једна милијарда устаје за правду за жене“, која се одржава сваке године, траже од институција државе Србије да предузимају ефективне мере заустављања и кажњавања свих облика насиља према женама и да примени Конвенцију Савета Европе о спречавању и борби против насиља према женама и насиља у породици.

Заменица заштитника грађана Гордана Стевановић са сарадницима 3. фебруара 2014. године састала се са представницама организације за лезбејска људска права Лабрис, Јованком Тодоровић и Јеленом Васиљевић.

У разговору је представљен рад Заштитника грађана у области родне равноправности и права ЛГБТ особа у 2013. години, а представнице Лабриса су информисале заменицу заштитника грађана о свом раду и даљим плановима.

Такође, разговарало се о могућностима будуће сарадње, пре свега у области школства у вези са садржајем наставних планова и програма основних и средњих школа који обрађују теме другачије сексуалне оријентације и родног идентитета и рада Министарства унутрашњих послова приликом заштите ЛГБТ особа од насиља.

Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана, 29. јануара 2014. године одржала је састанак са Зораном Антонијевић програмском координаторком у Минисији ОЕБС-а у Србији на ком је разговарано о досадашњој сарадњи, планираним активностима Заштитника грађана као и о могућностима подршке Мисије ОЕБС Заштитнику грађана у области родне равноправности.

Савет за родну равноправност Заштитника грађана, који окупља стручњаке и стручњакиње у овој области, најоштрије осуђује учестале нападе на бранитеље и бранитељке људских права у Републици Србији.

Спремност државе да заштити људска права и унапређује демократске стандарде у многоме се огледа у подршци јавном деловању људи који се баве заштитом и промоцијом људских, мањинских и права жена и деце. Законодавни оквир у Републици Србији забрањује дискриминацију и штити равноправност као једно од основни људских права, иако је област заштите бранитеља и бранитељки људских права најмање нормативно одређена.

Опширније...

Полагањем заклетве пред председником Народне скупштине Републике Србије, заменица заштитника грађана Гордана Стевановић - коју је Народна скупштина изабрала на ову функцију 26. новембра 2013. године - ступила је на дужност.

Опширније...

baner1