а

Саопштења

Савет за родну равноправност Заштитника грађана, који окупља стручњаке и стручњакиње у овој области, поздравља одржавање шетње у оквиру овогодишње Параде поноса у Београду.

Иако под јаким полицијским снагама, блокираним саобраћајем и после више од недељу дана тензија и неизвесности, завршни догађај у оквиру Недеље поноса, шетња улицама Београда прошла је ....

Свесни да је ово само један у низу корака који Република Србија треба да предузме и докаже да је владавина права и поштовање основних људских права друштвени курс којим се креће, Савет за родну равноправност Заштитника грађана сматра да је данашња шетња само почетак решавања низа проблема са којима се сусрећу особе другачије сексуалне оријентације од хетеросексуалне.

Суштинско практиковање људских права добија своју пуну димензију са елиминисањем говора мржње из медија, равноправан приступ  адекватној здравственој заштити, заштити од насиља, као и доследној примени закона.

Посебно иситчемо низ проблема са којима се особе другачије сексуалне оријентације од хетеросексуалне сусрећу у мањим срединама у Србији, где често изостаје подршка система, као што је центар за социјални рад. У овој групи проблема наглашавамо да дух толеранције изостаје и у систему образовања, да школски уџебеници неретко занемарују и маргинализују стварност постојања другачијих и несвесно подстичу предрасуде, стереопите и неуважавање различитости у друштву.

Свесни важности друштвене равноправности, Савет за родну равноправност Заштитника грађана сматра да одржавање овогодишње Параде поноса доприноси изградњи  духа толеранције, уважавања различитости и равноправност грађана и грађанки у Републици Србији.

Светски дан Рома обележавамо у последњој години Декаде Рома. Осим уобичајених указивања на крајње неповољан положај ромске заједнице, овог 08. априла треба да дамо оцену укупног друштвеног залагању кроз ову међународну иницијативу. Поред приоритетних области, Декада Рома је покушала да покрене питање родне равноправности као питање од важности за демократизацију друштва у целини.

Мада је незахвално издвајати најтежи проблем са којим се суочава ромска заједница, о једном питању се ипак најмање говори – о положају Ромкиња.

Опширније...

Заштитник грађана Саша Јанковић изразио је данас у разговору са представницима Геј-стрејт алијансе пуну подршку напорима те организације за укидање дискриминације ЛГБТ особа и оштро осудио јучерашњу телефонску претњу смрћу њеним активистима.

"Република Србија је земља свих њених грађана, равноправних без обзира на било које лично својство, а појединци који мисле другачије и прете другима нападом на живот треба да осете оштрину њених закона. Свако је до данас имао прилику да се образује о разноврсности људског родног и сексуалног идентитета, победи предрасуде и хомофобију у себи. Нема никаквог оправдања за претње насиљем и државни органи их морају оштро санкционисати", став је заштитника грађана.

Геј-стрејт алијанса је јуче полицији пријавила позив са мобилног телефона током кога су њеним активистима изречене отворене претње смрћу.

Заштитник грађана ће у току 2014. године, у оквиру својих редовних активности, спровести надзор над применом Општег и посебних секторских протокола за заштиту жена од насиља у породици и партнерским односима.

Заменица заштитика грађана, са запосленима из Одељења за родну равноправност и члановима и чланицама Савета за родну равноправност, ће спровести мониторинг посете у 16 градова и општина, међу којима су  Ада, Прибој, Зајечар и Власотинце где ће се истовремено разговарати са грађанима и примати притужбе на рад органа јавне власти.

Права жена и борба против насиља не води се само у судници, води се у школама, на плочницима, у нашим становима. Борбу против насиља не можемо да сведемо само на суђења, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић, на манифестацији „Једна милијарда устаје за правду за жене“ коју су организовали Аутономни женски центар, Мрежа жена против насиља и Центар модерних вештина.

Свих нас се тиче насиље над женама без обзира код пола били, свих нас се тиче насиље било где, не можемо бити достојанствени грађани пролазећи поред насилника, који су некажњени прошли поред жртава које нису добиле задовољење правде, нагласио  је Саша Јанковић. Нема више оправдања за нерад државних органа, ако их је икада и било. Нема оправдања за некоришћење својих овлашћења, за непоступање, нема оправдања за неизрицање мера за полицију и нема оправдања за тужиоца који не покреће поступак јер нема довољно доказа, рекао је Јанковић.

Организатори глобалне кампање  „Једна милијарда устаје за правду за жене“, која се одржава сваке године, траже од институција државе Србије да предузимају ефективне мере заустављања и кажњавања свих облика насиља према женама и да примени Конвенцију Савета Европе о спречавању и борби против насиља према женама и насиља у породици.

baner1