а

Саопштења

Заштитник грађана је након сазнања из медија да је 15. маја 2024. године око 17 часова на Новом Београду мушкарац (45) убио ванбрачну партнерку (55), а затим извршио самоубиство, покренуо испитни поступак оцене законитости и правилности Министарства унутрашњих послова и Градског центра за социјални рад Београд.

Заштитник грађана Зоран Пашалић је овом приликом поновио да сви они који су знали за евентуалне претходне лоше односе између партнера а нису на то реаговали, сносе свој не мали део одговорности. „Немојте ћутати, пријавите свако насиље, јер то није проблем само двоје људи, већ свих нас. Овако се више не може, закон се мора мењати“, истакао је Пашалић.

Заштитник грађана је затражио од Министарства унутрашњих послова да му у року од 15 дана достави детаљан извештај о поступању надлежне полицијске управе у конкретном случају, првенствено о активностима које су спроведене од стране полицијских службеника и оствареној сарадњи са центром за социјални рад, тужилаштвом и другим органима по евентуалним ранијим пријавама партнерског насиља.

Од Центра за социјални рад Београд је затражено да достави извештај о поступању органа старатељства у конкретном случају као и о активностима које су предузете у сарадњи са другим органима, али и податке о томе да ли је жртва органу старатељства раније пријављивала насиље од стране партнера и које су све мере тим поводом евентуално предузете.

Заштитник грађана покренуо је данас поступак контроле законитости и правилности рада надлежних органа у случају партнерског насиља које је јутрос почињено у породичној кући у околини Сомбора. Поступак је покренут по сопственој иницијативи на основу сазнања из медија да је у месту Стапар код Сомбора муж убио супругу, а затим извршио самоубиство.

Заштитник грађана је од Министарства унутрашњих послова затражио да му у року од 15 дана достави детаљан извештај о поступању надлежне полицијске управе, о активностима полицијских службеника и оствареној сарадњи са Центром за социјални рад Сомбор, као и са тужилаштвом по евентуалним ранијим пријавама партнерског насиља.

Од Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова тражи да у истом року изврши надзор над стручним радом Центра за социјални рад Сомбор, а нарочито у вези са евентуалним ранијим пријавама за партнерско насиље у тој породици и мерама које су предузете у циљу заштите жртава.

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а на основу сазнања из медија о постојању сумње да је седамнаестогодишњак из Алибунара током протеклог викенда у породичној кући претукао и силовао своју седамдесетједногодишњу баку која му је била старатељ, покренуо испитни поступак оцене законитости и правилности рада Центра за социјални рад у Алибунару. Поступак је покренуо и према Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Министарству унутрашњих послова – ПУ за град Панчево-ПС Алибунар.

Заштитник грађана је од ЦСР Алибунар затражио да га обавести о свим околностима случаја и које мере је центар предузимао посебно у заштити жртве, с обзиром на то да је по писању медија она две седмице раније пријавила насилно понашање унука и затражила помоћ од центра.

Даље, потребно је да Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова изврши стручни надзор над радом органа старатељства у овом случају. Од МУП-а је затражена информација да ли је раније било пријава насиља у тој породици и које мере је полиција предузимала у заштити жртве насиља, као и које мере је предузела након сазнања о случају.

Заштитник грађана је за изјашњења контролисаних органа дао рок од 15 дана.

Међународни дан жена настао је као дан борбе за женска права, односно дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. Активизам за афирмацију тих права и данас траје, јер већина жена и девојчица у Србији се још и данас суочава са неравноправношћу, родно заснованим насиљем и проблемима у остваривању поменутих права, изјавио је заштитник грађана Зоран Пашалић поводом 8. марта, Међународног дана жена.

Родни стереотипи и предрасуде су и даље присутни, а дискриминација жена је такође видљива. Процене говоре да је свака трећа жена била жртва једне врсте насиља. Такође, оне се теже запошљавају, лакше изгубе посао, за исти посао у просеку зараде мање од мушкараца, али и много теже стижу до руководећег положаја.

Пандемија коронавируса додатно је отежала женама свакодневицу и још више продубила неједнакост између њих и мушкараца. Због пандемије жене су биле приморане да обављају значајно већи број кућних послова, што је утицало на то да су имале мање времена за посао и образовање.

Стога, 8. март увек треба посматрати као посебан дан за жене, који се обележава као прослава али и као континуитет борбе за права жена и девојчица у друштву, истакао је Зоран Пашалић.

Заштитник грађана Зоран Пашалић честита свим женама 8. март, Међународни дан жена, указујући да и поред напора државе на унапређењу њихових права у свим сегментима живота, жене и девојчице у Србији и даље нису у пуној мери равноправне у нашем друштву. Оне се веома често суочавају са насиљем и увредама у породици, у партнерским односима, на радном месту, у јавном простору. На жалост, последице пандемије коронавируса у највећој мери погађају жене, које се суочавају са повећаним обимом неплаћеног кућног рада, али и са економском несигурношћу и експлоатацијом на радном месту.

Због учесталих повреда права и достојанства жена у протеклих годину дана, заштитник грађана истиче да међу приоритете држава мора уврстити јачање економског и социјалног положаја жена, а посебну подршку држава и друштво мора пружити женама из вишеструко маргинализованих друштвених група – женама које су преживеле насиље, старијим женама, женама са инвалидитетом, самохраним мајкама, мигранткињама, избеглицама и интерно расељеним женама, женама другачије сексуалне оријентације и родног идентитета, Ромкињама, као и женама у руралним срединама које се свакодневно суочавају са кршењем њихових права.

У октобру прошле године Заштитник грађана представио је Извештај о раду група за координацију и сарадњу на подручју Града Београда, чији подаци указују на то да је од почетка примене Закон о спречавању насиља у породици донео побољшања у систему заштите од насиља у породици и партнерским односима, пре свега у погледу комуникације између органа надлежних за евидентирање, спречавање и санкционисање породичног насиља. Међутим, и даље постоје недостаци у примени закона и раду група за координацију и сарадњу, чије отклањање је неопходно за успостављање ефикасније и делотворније системске заштите жртава насиља, а озбиљан проблем представља недостатак стручног особља у центрима за социјални рад, те Заштитник грађана је започео активности из своје надлежности на решавању уочених проблема, од којих су неки већ отклоњени, поручио је Зоран Пашалић.

baner1