а

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Јелена Стојановић покренула је испитни поступак оцене законитости и правилности рада Министарства унутрашњих послова – ПУ за град Београд због сумње на прекорачење овлашћења приликом претреса стана у Београду. На основу прикупљених информација припадници МУП-а су 14. фебруара 2024. године, наводно због пријаве да се у стану налази дрога, током  претреса претукли и понижавали две ЛГБТИ особе.

Заштитник грађана је затражио од Министарства унутрашњих послова да му у року од 15 дана достави изјашњење о свим околностима наведеног случаја, укључујући информацију које мере и радње је предузео Сектор унутрашње контроле, који су његови налази и даљи кораци Министарства унутрашњих послова у вези са случајем.

Заменица заштитника грађана је поступак покренула по сопственој иницијативи, наиме на адресу институције до данас притужба поводом наведеног случаја није стигла.

На основу сазнања из медија да је 07. јануара 2024. године маскирана особа поломила излог Прајд Инфо Центра у Београду, Заштитник грађана покренуо је по сопственој иницијативи испитни поступак оцене законитости и правилности рада Министарства унутрашњих послова – ПУ за град Београд.

Заштитник грађана је затражио да му се у року од 15 дана достави изјашњење о свим околностима тог случаја, укључујући информацију које мере је полиција предузимала у сарадњи са другим надлежним органима како би се починилац идентификовао, процесуирао и на одговарајући начин санкционисао.

Иако је у Србији донет широк антидискриминативни законски оквир, права ЛГБТИ особа су недовољно поштована и заштићена. Та заједница 15 година након декриминализације хомосексуалности се и даље суочава са дискриминацијом, вербалним и физичким насиљем, говором мржње, оценио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић поводом Међународног дана поноса.

Пашалић је додао да сви грађани морају бити третирани са поштовањем, да живе слободно, без страха од дискриминације или насиља. Подржавање права ЛГБТИ особа значи изградњу инклузивног друштва у којем се цени разноликост и прихватају све индивидуалности.

Примарну одговорност за смањење социјалне дистанце према ЛГБТИ заједнице мора да преузме држава свеобухватном едукацијом друштва, поштовањем права припадника ЛГБТИ заједнице, забраном говора мржње, као и применом одговарајуће казнене политике према насилницима. Те мере институција Заштитника грађана већ од раније иницира, истакао је Пашалић.

Заштитник грађана Зоран Пашалић затражио је од Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог да га обавести да ли је припремило подзаконске акте којима би се омогућила примена Закона о родној равноправности којим је, између осталог, прописано да лице које није здравствено осигурано по било ком другом основу стиче то право по основу неплаћеног рада у кући.

Пашалић је у допису надлежном министарству подстио да је Законом о родној равноправности, који је ступио на снагу 1. јуна 2021. године, прописано да се подзаконски акти за спровођење овог закона доносе у року од годину дана од дана ступања закона на снагу.

Заштитник грађана од ресорног министарства, које врши надзор над применом овог закона, тражи да га у року од 15 дана обавести о мерама које је самостално предузело и у сарадњи са другим надлежним органима како би се омогућила примене законских одредби у пракси.

Пашалић подсећа да по Закону о родној равноправности лица која нису здравствено осигурана по било ком другом основу стичу то право по основу неплаћеног кућног рада  (вођење домаћинства, старање о подизању деце, старање о осталим члановима породице, неплаћени рад на пољопривредном имању и др).

baner1