а

Поводом обележавања 8. марта, Међународног дана жена у ЕУ Инфо центру у Београду данас је одржана панел дискусија на тему „Жене и рад: двоструко запослене“, на којој је указано на видове неравноправности са којом се жене данас суочавају у свакодневном животу, нарочито у области рада на послу и кућних послова. Овај догађај организовали су Координационо тело за родну равноправност Републике Србије, Тим Уједињених нација у Србији, Делегација ЕУ у Републици Србији и ЕУ Инфо центар. Овом скупу присуствовале су и представнице Стручне службе Заштитника грађана.

Шефица Канцеларије UN Women у Србији Милена Рикановић истакла је да неплаћени рад жена има новчану вредност и да ми постајемо тога свесни само када почнемо да купујемо такве услуге на отвореном тржишту. Она је, осим тога, истакла да креатори политика треба да буду свесни да време које жене проведу на неплаћеном раду код својих кућа представља време које оне немају за своје академско или професионално учење, пословно увезивање или слободно време, као и да политике и мере то треба да мењају. Недавно спроведена истраживања су показала да жене раде двоструко више од мушкараца код куће – што укупно износи 4 сата и 36 минута по дану.

Посебна саветница председнице Координационог тела за родну равноправност Бранка Драшковић навела је да жене не учествују равноправно са мушкарцима у стварању економске и развојне политике упркос томе што су образоване и што имају знања и капацитета, потреба и интереса. Она је истакла да родна равноправност није питање које се тиче само једног закона, једне стратегије или једне области живота – јер сваки закон, свака стратегија и свака област јавног живота тиче се свих жена и мушкараца.

b_280_0_16777215_00_images_20170220GocaYUCOM.jpg

Иако је у претходном периоду дошло до извесног напретка у заштити права ЛГБТИ особа, особе другачије сексуалне оријентације и родног идентитета, као и особе које подржавају остваривање њихових права, изложене су насиљу, укључујући и физичко насиље и злостављање. Из тог разлога је неопходна правовремена реакција надлежних органа и адекватно кажњавање починилаца, као недвосмислен одговор државе да је насиље апсолутно недопустиво, поручила је данас у Кући људских права и демократије у Београду заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић.

Oна је на конференцији о положају ЛГБТ особа у Србији поздравила измене Кривичног законика из 2016. године којима је у оквиру кривичног дела Повреда равноправности инкриминисано ускраћивање или ограничавање права грађана на основу сексуалне оријентације и родног идентитета. Међутим, како је рекла, ради потпуније заштите ЛГБТИ особа потребно је извршити измене Кривичног законика којима ће у свим кривичним делима, чији је циљ кажњавање и спречавање расизма и нетолеранције, бити инкриминисана радња извршења ових кривичних дела и на основу сексуалне оријентације и родног идентитета.

Раширена нетолеранција младих према ЛГБТИ особама указује на потребу да се у свим облицима и нивоима образовања посебна пажња посвети учењу толеранције, недискриминације и изградње ненасилног друштва. У Закону о основама система образовања и васпитања у Републици Србији не постоји експлицитна забрана дискриминације на основу сексуалне оријентације и родног идентитета и поред препорука које Заштитник грађана упућује из године у годину у својим редовним годишњим извештајима, указала је Гордана Стевановић.

Конференција под називом "Положај ЛГБТ особа у Србији" одржана је у оквиру имплементације пројекта Стварање толеранције и разумевања према ЛГБТ популацији у српском друштву, који финансира Министарство спољних послова Краљевине Норвешке, преко Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије.

b_280_0_16777215_00_images_milijarda-1.jpgЗаменица заштитника грађана Гордана Стевановић упозорила је данас да је та институција открила пропусте у раду надлежних у 13 случајева насиља над женама које је имало смртни исход, од 14 истражених у 2015. и 2016. години.

Стевановић је на скупу "Милијарда устаје у Београду", којим се широм света, захтева да се заустави експлоатација и насиље над женама, апеловала на надлежне да се придржавају закона и да поступају у складу са нормативима када поступају у случају рада са жртвама насиља.

"Ако се не поступа на тај начин нисам сигурна да ће то охрабрити жртве да се надлежним обрате за помоћ", рекла је Стевановић.

Мултимедијална изложба "Навијам за различитост“, настала као резултат рада на тему "Информисање младих о животној динамици ЛГБТИ особа у Републици Србији“, свечано је отворена данас у просторијама Удружења културе Пароброд у Београду. Овом скупу је присуствовала и представница стручне службе Заштитника грађана. Организација "Да се зна“ је основала радну уметничку групу која је илустровала личне приче ЛГБТИ особа које су преживеле насиље, у циљу смањења социјалне дистанце између ЛГБТИ заједнице и већинске популације, као и освешћивања младих људи о степену угрожености ЛГБТИ особа. Ова активност је реализована уз подршку Краљевине Норвешке кроз пројекат "Стварање толеранције и разумевања према ЛГБТ популацији у српском друштву“ који спроводи Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије.

baner1