а

Заштитник грађана Зоран Пашалић сматра да без одлагања треба донети нов Општи и посебне протоколе за заштиту жена од насиља у породици и партнерским односима који ће бити усклађени са Законом о спречавању насиља у породици и који ће представљати обавезујуће стандарде рада за све органе из система заштите од породичног и партнерског насиља.

"Закон о спречавању насиља у породици допринео је успостављању боље међуресорске сарадње полиције, органа старатељства и тужилаштва, а веома је значајно увођење хитних мера. Доношењем нових протокола поспешиће се размена информација између органа који учествују у заштити жртава породичног и партнерског насиља", навео је Пашалић.

Заштитник грађана је 25. априла 2023. године након сазнања из медија да је мушкарац из лесковачког села Јарсеново ухапшен због убиства ванбрачне супруге, по сопственој иницијативи покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Центра за социјални рад Лесковац и Министарства унутрашњих послова.

У поступку, Заштитник грађана је утврдио да су контролисани органи у великој мери поступали у складу са Законом о спречавању насиља у породици, али да упркос процени високог ризика од понављања насиља жртва није позивана на састанке Групе за координацију и сарадњу, која је формирана при надлежном тужилаштву, у циљу сачињавање индивидуалног плана заштите.

Заштитник грађана у препорукама за отклањање недостатака, а у циљу обезбеђења делотворније и ефикасније заштите жртава насиља, тражи од Министарства унутрашњих послова, Министарства правде, Министарства здравља и Министарства за бригу о породици и демографију предузму све потребне мере за обезбеђење боље размене информација и мултисекторске сарадње свих органа из система заштите од насиља у породици и партнерским односима, што укључује и усклађивање Општег и посебних протокола за заштиту жена од насиља у породици и партнерским односима са Законом о спречавању насиља у породици.

Заштитник грађана такође тражи од Групе за координацију и сарадњу за територију Основног јавног тужилаштва у Лесковцу да у свом будућем раду обезбеди да сви чланови располажу битним информацијама које постоје у евиденцијама све три институције приликом разматрања случаја на састанку групе и да омогући присуство жртве на састанку и, уколико је то могуће, њено учешће у изради индивидуалног плана заштите и подршке.

Заштитник грађана Зоран Пашалић још једном је данас позвао све грађане Републике Србије да сазнања и сумње на насиље у партнерским или породичним односима у свом окружењу пријаве надлежним органима и институцији на чијем је челу, а од надлежних органа затражио да доследно поступају по Закону о спречавању насиља у породици.

"Поново апелујем на све жене које трпе породично и свако друго насиље да надлежним органима пријаве насилнике који их злостављају. Апелујем и на све грађане Србије да покажу солидарност и да не окрећу главу већ да пријаве уколико имају сазнања о насиљу у нечијој породици, комшилуку или међу рођацима. Од свих надлежних органа на које се односи Закон о спречавању насиља у породици очекујем да се строго придржавају сваког слова у том акту“, рекао је Пашалић.

Два поступка контроле рада надлежних органа - убиство жене у партнерском насиљу у Пироту и породично насиље у Зајечару, током којих је утврђено недоследно поступање по Закону о спречавању насиља у породици, окончана су препорукама за унапређење рада, рекао је Пашалић и додао да су оба извештаја са препорукама, иако нема овлашћења да контролише рад правосудних органа, достављена Врховном јавном тужилаштву како би размотрило могућности за унапређење рада група за координацију и сарадњу које су основане при основним јавним тужилаштвима.

У поступку контроле законитости и правилности рада Министарства унутрашњих послова - ПУ  Пирот и Центра за социјални рад у том граду, покренутом почетком марта 2023. године након сазнања из медија да је у Пироту мушкарац из пиштоља убио бившу партнерку, Заштитник грађана је утврдио да је Група за координацију и сарадњу нетачно проценила ризик од понављања насиља.

Заштитник грађана у препорукама за отклањање недостатака тражи да надлежни органи обезбеде да се на састанцима група за координацију и сарадњу разматрају сви случајеви у којима је пријављено насиље у породици или непосредна опасност од њега, укључујући и случајеве насиља у породици у кривичним поступцима за различита кривична дела, као и да Група за координацију и сарадњу Града Пирота обезбеди да сви случајеви у којима је пријављено насиље у породици или непосредна опасност од њега буду разматрани не само као новопријављени већ и као текући.

Такође, Заштитник грађана инсистира да Група за координацију и сарадњу Града Пирота обезбеди да сви чланови те групе остварују континуирану мултисекторску сарадњу и размену информација.

У случају породичног насиља када је у Зајечару муж претукао супругу којој су лекари спасили живот и пријавили насилника полицији, Заштитник грађана је контролисаним органима Министарству унутрашњих послова - ПУ Зајечар и Центру за социјални рад у том граду упутио препоруку да, у складу са налогом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања из 2019. године, убудуће дете које присуствује насиљу, увек и без изузетка третирају као жртве насиља, злостављања или занемаривања, и у складу с тим, планирају и предузимају мере усмерене на заштиту детета.

Заштитник грађана тражи даље од надлежних органа да предузму потребне активности у циљу измена и допуна Закона о спречавању насиља у породици, којима би се прописало да је дете жртва насиља увек када присуствује породичном насиљу над чланом породице или блиском особом, а од МУП-а и Министарства за бригу о породици и демографију да у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за социјалну политику, демографију и равноправност полова обезбеде континуиране едукација запослених који поступају у случајевима насиља у породици и који су чланови група за координацију и сарадњу које су формиране при основним јавним тужилаштвима.

Заштитник грађана Зоран Пашалић оценио је данас, поводом 26. јуна - Међународног дана подршке жртвама тортуре, да је у циљу превенције тортуре и других облика злостављања веома значајно хитно спровођење истрага о свим наводима о могућем злостављању, адекватна подршка жртвама злоставлања и извесност кажњавања извршилаца.

У том контексту, Пашалић изражава забринутост за положај ухапшених Срба на Косову и Метохији који су изложени злостављању и апелује да се без одлагања испитају и санкционишу сви акти злостављања.

"Борба против тортуре није само борба за жртве тортуре, већ и борба за достојанство свих нас, а право на достојанство у Уставу Републике Србије, у одредби заштите људских права, стоји пре права на живот", подсетио је Пашалић.

Заштитник грађана наводи да су на нормативном плану предузети кораци за превенцију тортуре и других облика злостављања и унапређења поступања према лицима лишеним слободе, али да сузбијање неадекватног поступања подразумева и предузимање неопходних корака како би се обезбедила њихова примена.

 
 

Заштитник грађана Зоран Пашалић позвао је све грађане Републике Србије да пријаве надлежним органима и институцији на чијем се челу налази сваку сумњу и сва сазнања о насиљу у партнерским или породичним односима која се дешавају у њиховом окружењу јер се само благовременом и адекватном реакцијом на насиље може спречити фаталан исход.

"Постоје случајеви да неко врши насиље над женом, да се за то зна и да је на крају убије, а постоје случајеви да се убиство жене догоди а да пре тога није било насиља и нико у окружењу није ни слутио да ће доћи до убиства. Због тога апелујем на све жене које трпе насиље у породици и у партнерским односима, али и на њихове рођаке, пријатеље и комшије, да надлежним органима пријаве насилнике који их злостављају“, навео је Пашалић поводом 18. маја - Националног дана сећања на жене жртве насиља.

Пашалић је указао да трпљење насиља отвара зачарани круг насиља који може имати трагичне последице по жртву, али и нови круг насиља тако што од деце која присуствују том насиљу прави или будуће насилнике или будуће жртве.

Заштитник грађана је подсетио да је крајем марта покренуо поступак контроле правилности и законитости рада надлежних органа на основу медијских објава да је у Јагодини од задобијених повреда преминула мајка петоро деце након што ју је претукао ванбрачни партнер који је ухапшен, током којег је утврђено да жртва није пријављивала полицији насиље које је трпела, али и да њени најближи сродници, пријатељи и познаници такође нису пријављивали насиље иако су имали сазнања о томе.

Поред полиције, и Градски центар за социјални рад у Јагодини је, у оквиру поступка контроле који је окончан, навео у изјашњењу Заштитнику грађана да није имао пријаве нити сазнања о нарушеним партнерским односима жртве и њеног ванбрачног партнера, као ни о томе да жртва трпи партнерско насиље.

"Непријављивање насиља је у овом случају довело је до фаталног исхода. Због тога, поново апелујем на све наше грађане да пријаве сазнања, али и сваку сумњу да се у њиховој близини или окружењу дешава насиље над женама“, навео је Пашалић.

Национални дан сећања на жене жртве насиља проглашен је одлуком Владе Републике Србије 2017. године, у знак сећања на 18. мај 2015. године, када је у породичном насиљу за 3 дана у Републици Србији убијено седам жена.

baner1