а

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а након медијских информација да је пре осам дана полицији пријављен напад на припадника ЛГБТИ заједнице, покренуо је поступак контроле правилности и законитости рада Министарства унутрашњих послова.

У циљу заштите особе другачије сексуалне оријентације, Заштитник грађана тражи од МУП-а да му у року од 15 дана достави све информације у вези са овим случајем, укључујући и информације о мерама које су предузете у циљу идентификације и процесуирања тројице нападача на ЛГБТИ особу.

Заштитник грађана је из медија дошао до сазнања да су тројица непознатих мушкараца 26. октобра 2021. године прво упућивала хомофобичне изјаве, а затим и физички напала припадника ЛГБТИ заједнице.

b_280_0_16777215_00_images_viber_image_2021-10-28_14-15-15-472.jpgЗаменица Заштитника грађана за родну равноправност Јелена Стојановић изјавила је данас да је у борби против сексуалног и сваког другог насиља над женама неопходно радити на подизању свести јавности о родној равноправности и на усвајању мера за унапређивање положаја жртава насиља, пре свега за њихово економско оснаживање.

„У Србији је неопходно подизање свести о различитим видовима насиља, као и о нултој толеранцији на насиље због чега Заштитник грађана у својим годишњим извештајима понавља препоруку да Влада Републике Србије треба континуирано да спроводи мере и активности посвећене подизању свести јавности о родној равноправности и мере за унапређивање положаја жена“, рекла је Стојановић.

Заменица Заштитника грађана је на конференцији „Борба против сексуалног насиља према женама – унапређење правног оквира и поступања", коју су организовали Координационо тело за равноправност Владе Републике Србије, Министарство правде и међународна организација „UNWomen“, рекла да се Заштитнику грађана јавља веома мали број жртвава сексуалног насиља и да се највећи број притужби које добија ова институција односи се на физичко, психичко и економско насиље над женама.

b_280_0_16777215_00_images_viber_image_2021-10-28_14-15-43-040.jpg„Један од великих успеха Заштитника грађана јесте што је наш предлог да се жртвама породичног насиља омогући бесплатан преглед лекара судске медицине уврштен у предлог Стратегије за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици за период од 2021-2025. године. На овај начин ће се омогућити ефикаснији кривични поступак, извесност кажњавања учиниоца насиља, избегавање секундарне виктимизације жртве у судском поступку и мањи трошкови судског поступка“, рекла је Стојановић.

Подједнако је важно и економско јачање жене жртве насиља како би она била у прилици да, након доживљених траума, напусти насилника и да води самосталан живот. У немогућности да то и учини, велики број жртава насиља се враћа у зачарани круг насиља, навела је Стојановић.

Заменица Заштитника грађана Јелена Стојановић је, поводом обележавања 15. окотобра - Међународног дана жена на селу, нагласила да се жене на селу налазе у лошем положају и да је веома важно радити на подизању њихове свести о правима и механизмима заштите, као и на њиховом осамостаљивању и економском оснаживању.

„Жене на селу се сусрећу са бројним проблемима – често су им недоступне основне услуге у заједници - здравствене услуге, јавни превоз или дечији вртић. Многе од њих нису здравствено осигуране и немају пензију, па зависе од других чланова породице, а суочавају се са злостављањем и насиљем у породици“, рекла је Стојановић у Младеновцу.

Заменица Заштитника грађана је у Младеновцу отворила изложбу ручних радова и рукотворина жена са села из ове општине, коју је организовао Центар за заштиту људских и мањинских права и вредности „ОКО“.

„Веома је важно да се ради на подизању свести жена о томе која права имају и који су им механизми заштите на располагању, као и на осамостаљивању и економском оснаживању жена, на подршци женском предузетништву и омогућавању продаје њихових квалитетних, корисних и лепих производа“, истакла је Стојановић.

Стојановић је на скупу представила надлежности Заштитника грађана и позвала све присутне, са посебним освртом на старије жене, да се обрате Заштитнику грађана уколико сматрају да су њихова права прекршена поступањем надлежних органа и уколико су изложене злостављању и насиљу.

На изложби је представљено више од 100 радова који су пријављени на конкурс за избор најлепших ручних радова и рукотворина жена на селу, који је у августу 2021. године расписала орханизација „ОКО“.

b_280_0_16777215_00_images_Aleksinac10.jpgЗаменица Заштитника грађана Јелена Стојановић позвала је све старије особе у Републици Србији, а посебно старије жене на селу, да се обрате надлежним органима и Заштитнику грађана уколико сматрају да су њихова права прекршена поступањем надлежних органа или су изложени било каквој врсти злостављања и насиља.

„Старије особе, а пре свега жене на селу, суочавају се са бројним проблемима као што су сиромаштво, дискриминација, насиље и занемаривање, а посебан проблем је недостатак посебних услуга и сервиса подршке, нарочито услуге помоћи у кући. Ови проблеми су нарочито изражени у сеоским срединама“, рекла је Стојановић на трибини „Изазови и унапређење приступа услугама и превенција насиља над старијим женама у условима пандемије“ у Културном центру Алексинац.

Стојановић је указала да пракса Заштитника грађана показује да су многи од поменутих проблема посебно били изражени током ванредног стања уведеног због пандемије заразне болести Ковид-19.

„Тада су због мера ограничења кретања највише тешкоћа имале старије особе са менталним и физичким инвалидитетом којима је потребна подршка неговатеља за задовољавање основних животних потреба, као и старије особе у стању социјалне потребе, нарочито оне којима је био потребан ургентни смештај, затим старије особе којима је била неопходна помоћ геронто-домаћица, али и старији бескућници због немогућности пријема у прихватилишта и остале социјалне установе“, рекла је заменица Заштитника грађана.

Стојановић је истакла изузетну важност међугенерацијске солидарности, борбу против уврежених предрасуда о старијима, али и о младима, као и неговање међугенерацијске толеранције, разумевања и поштовања богатства различитости.

b_280_0_16777215_00_images_Aleksinac11.jpgПредседница удружења „Снага пријатељства - Amity" Надежда Сатарић рекла је на трибини да се због предрасуда према старијим особама занемарује много позитивног и вредног што старије особе имају и чиме могу да допринесу и нагласила да наше друштво никога не треба да стигматизује и одбацује већ да мења такве праксе постављања граница старијима.

„Свака шеста старија особа и после пензионисања ради и уплаћује доприносе, а многе се баве различитим облицима неплаћеног рада. Треба да имамо поштовање према старијима у свим ситуација, у јавном превозу, приликом преласка улице… С друге стране, неке старије особе мисле о младима да су неваспитани, површни, да време проводе гледајући у мобилне телефоне“, навела је Сатарић и додала да треба да радимо на укидању свих стереотипа, да нема генерализације.

Током дебате на трибини у Алексинцу један од старијих учесника је навео да су деца која су у прошлости расла са бакама и декама стварала емпатију према старијима али да је то, због промене начина живота, сада другачије. Став млађих учесника трибине био је да поштовање старијих представља питање кућног васпитања. Учесници трибине су изнели и да проблем старијих особа на селу представља недостатак јавног превоза, одлазак код лекара, у пошту, у продавницу и приступ другим услугама.

После трибине у Културном центру Алексинац отворена је изложба фотографија "Лепота старења“, у организацији удружења ,,Снага пријатељства - Amity" и Фото савеза Србије, на којој су представљене 72 фотографије од 42 аутора. Фотографије промовишу лепоту и радост живота и показују колико сваки период живота, па и старије доба, може бити лепо и плодотворно.

baner1