а

b_280_0_16777215_00_images_20220411Radionica.jpg
Фото: Заштитник грађана

Наглашавајући важност заштите идентитета жртва трговине људима и њихових података о личности, заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Јелена Стојановић је истакла у којој мери је важно да медији објективно и етички извештавају о трговини људима, заснованом на чињеницама.

„Медији су кључни актер у општењу јавности и надлежних органа који су у обавези да идентификују починиоце и да заштите жртве трговине људима. Такође, медији имају поред функције обавештавања јавности и функцију едукације те јавности с обзиром да је целовита информисаност предуслов за утврђивање околности под којима се може препознати ризик од трговине људима“, указала је Стојановић на данашњем тренингу за представнике медија и новинара.

Наставак радионице за новинаре о етичком извештавању о трговини људима заснованом на чињеницама, којој је присуствовало двадесетак представника медија из целе Србије, организовала је Канцеларија Савета Европе у Београду, у оквиру пројекта „Превенција и борба против трговине људима у Србији“ који је део заједничког програма Европске уније и Савета Европе „Horizontal facility за Западни Балкан и Турску 2019-2022“.

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а поводом информација из медија да је мушкарац у Малошишту код Дољевца после вербалне расправе оштрим предметом нанео више убодних рана невенчаној супрузи, покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Центра за социјални рад Ниш, Центра за социјални рад Дољевац и Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Заштитник грађана тражи од ЦРС Ниш и ЦРС Дољевац да га у року од 15 дана обавесте да ли су имали било каква сазнања да ли је и којим облицима насиља нападнута жена била изложена, ако јесте, која су овлашћења из своје надлежности предузели како би заштитили жртву. Такође, да ли су обавестили представнике других институција о постојању насиља и да ли су радници ЦСР поступали у складу са Законом о спречавању насиља у породици. Обзиром на чињеницу да је ухапшени мушкарац пре неколико дана изашао из затвора, Заштитник грађана затражио је од ЦСР Ниш и Дољевац да одговоре и да ли је било примене Програма подршке или другог Програма за социјализацију затвореника по одслужењу затворске казне.

Према писању медија да се ради о лицу које је раније било осуђивано за породично насиље, Заштитник грађана тражи од МУП-а да у року од 15 дана достави детаљан извештај да ли је жртва пријављивала насиље надлежној полицијској управи. Уколико јесте, да ли су дежурни полицијски службеници одмах обавестили надлежног дежурног тужиоца. Уколико јесу, каква упутства и инструкције су добили од тужилаштва. Обзиром да се ради о осуђиваном лицу, Заштитник грађана тражио је од МУП-а да се изјасни и да ли су имали сазнања о кретању после изласка из затвора и да ли су испитали све ризике од понављања овог дела и да ли је поступала у складу са процењеним ризицима.

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а на основу информација из медија да постоји сумња да је девојка из Ниша била жртве трговине људима, покренуо поступак контроле законитости и правилности рада центара за социјални рад у Алексинцу и Смедеревској Паланци и Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Из медија Заштитник грађана је сазнао да је брачни пар из Алексинца осумњичен да је заједно са двоје рођака намамио девојку из Ниша да им чува шесторо деце, да су је приморавали да се бави проституцијом и да су је после одређеног времена продали ради удаје у село код Смедеревске Паланке. Осумњиченима је одређен притвор, а шесторо деце је смештено у хранитељске породице.

Заштитник грађана тражи од ЦСР у Алексинцу да га у року од 15 дана извести да ли је породица осумњученог брачног пара од раније на евиденцији тог центра, које активности су предузете у претходном периоду и које мере су предузете у циљу заштите права и најбољих интереса шесторо деце из ове породице.

Од ЦСР у Смедервској Паланци Заштитник грађана тражи да га у истом року извести о активностима које су предузете ради пружања помоћи девојци за коју се сумња да је била жртва трговине људима, која је приморана да се уда у село близу Смедеревске Паланке.

МУП треба да обавести Заштитника грађана у року од 15 дана о предузетим активностима у овом случају.

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а поводом информација из медија да је у Врању мушкарац покушао ножем да убије супругу и том приликом повредио ћерку, покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Центра за социјални рад Врање и Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Заштитник грађана тражи од ЦСР Врање да га у року од 15 дана обавести да ли је упознат са породичном ситуацијом у овој породици, да ли је у протеклом периоду било пријава за насиље и да ли је Центар предузео одређене мере како би се пружила адекватна подршка и заштита породици.

Од МУП-а, Заштитник грађана тражи да му у року 15 дана достави детаљан извештај о поступању у конкретном случају а нарочито извештај Сектора унутрашње контроле у вези са поступањем надлежне полицијске управе, затим извештај о евентуалној сарадњи са ЦСР, тужилаштвом и другим органима као и о мерама које је полиција предузела како би се пружила адекватна подршка и заштита могућим жртвама.

baner1