а

Заштитник грађана Зоран Пашалић позвао је све грађане Републике Србије да пријаве надлежним органима и институцији на чијем се челу налази сваку сумњу и сва сазнања о насиљу у партнерским или породичним односима која се дешавају у њиховом окружењу јер се само благовременом и адекватном реакцијом на насиље може спречити фаталан исход.

"Постоје случајеви да неко врши насиље над женом, да се за то зна и да је на крају убије, а постоје случајеви да се убиство жене догоди а да пре тога није било насиља и нико у окружењу није ни слутио да ће доћи до убиства. Због тога апелујем на све жене које трпе насиље у породици и у партнерским односима, али и на њихове рођаке, пријатеље и комшије, да надлежним органима пријаве насилнике који их злостављају“, навео је Пашалић поводом 18. маја - Националног дана сећања на жене жртве насиља.

Пашалић је указао да трпљење насиља отвара зачарани круг насиља који може имати трагичне последице по жртву, али и нови круг насиља тако што од деце која присуствују том насиљу прави или будуће насилнике или будуће жртве.

Заштитник грађана је подсетио да је крајем марта покренуо поступак контроле правилности и законитости рада надлежних органа на основу медијских објава да је у Јагодини од задобијених повреда преминула мајка петоро деце након што ју је претукао ванбрачни партнер који је ухапшен, током којег је утврђено да жртва није пријављивала полицији насиље које је трпела, али и да њени најближи сродници, пријатељи и познаници такође нису пријављивали насиље иако су имали сазнања о томе.

Поред полиције, и Градски центар за социјални рад у Јагодини је, у оквиру поступка контроле који је окончан, навео у изјашњењу Заштитнику грађана да није имао пријаве нити сазнања о нарушеним партнерским односима жртве и њеног ванбрачног партнера, као ни о томе да жртва трпи партнерско насиље.

"Непријављивање насиља је у овом случају довело је до фаталног исхода. Због тога, поново апелујем на све наше грађане да пријаве сазнања, али и сваку сумњу да се у њиховој близини или окружењу дешава насиље над женама“, навео је Пашалић.

Национални дан сећања на жене жртве насиља проглашен је одлуком Владе Републике Србије 2017. године, у знак сећања на 18. мај 2015. године, када је у породичном насиљу за 3 дана у Републици Србији убијено седам жена.

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да су ЛГБТИ особе у Републици Србији и даље изложене дискриминацији, говору мржње и нападима, као и да је држава унапредила системску заштиту припадника ове популације изменама више законских аката али да им је неопходна даља институционална подршка.

„Ни данас ЛГБТИ особе у Републици Србији не могу у потпуности да уживају сва права. Међутим, важан помак у њиховој заштити учињен је 2021. године изменама два закона - Закона о родној равноправности и Закона о забрани дискриминације“, рекао је Пашалић поводом 17. маја - Међународног дана борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије.

Пашалић је навео да су случајеви пред Заштитником грађана показали да се ЛГБТИ особе и даље сусрећу са претњама, предрасудама, нападима и насиљем, али и да се ретко одлучују да пријаве овакве ситуације и подсетио да се више година залаже за измене постојећих и усвајање нових прописа којима би се обезбедило да ЛГБТИ особе уживају у потпуности своја права.

Пашалић је навео да би изменама Кривичног законика требало кривична дела извршена на основу сексуалне оријентације третирати као дела расизма и нетолеранције, а изменама Закона о бесплатној правној помоћи ЛГБТИ особе уврстити у категорију корисника у осетљивом положају.

Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије се обележава у знак сећања на тај дан 1990. године када је Светска здравствена организација уклонила хомосексуалност са листе болести.

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а на основу информација да је у Новом Саду мушкарац из ватреног оружја убио бившу девојку а затим извршио самоубиство, покренуо поступак контроле законистости и правилности рада Центра за социјални рад Града Новог Сада и Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Од новосадског Центра за социјални рад Заштитник грађана тражи да га у року од 15 дана извести да ли се бивши партнери налазе на евиденцији органа старатељства, да ли је у протеклом периоду било пријава за насиље, да ли су и када исте разматране на Групи за координацију и сарадњу, са посебним освртом на мере и радње које је Центар у сарадњи са другим органима евентуално предузео како би се пружила адекватна подршка и заштита жртви партнерског насиља.

Заштитник грађана од МУП-а тражи да му у истом року достави информације о поступању надлежне полицијске управе у конкретном случају, као и информације о активностима које су спроведене од стране полицијских службеника у овом случају и оствареној сарадњи са ЦСР, тужилаштвом и другим органима по ранијим пријавама партнерског насиља, као и да ли је такво поступање полиције било у складу са обавезама прописаним Законом о спречавању насиља у породици.

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а на основу објава у медијима да је медицинска сестра запослена у ГАК "Народни фронт" на друштвеној мрежи Тик-Ток уживо преносила порођај као и да је од јуна прошле године делила снимке и фотографије из порођајне сале, покренуо поступак контроле законитости и правилности рада ове здравствене установе и Одељења за здравствену инспекцију Министарства здравља.

Заштитник грађана од ГАК "Народни фронт" тражи да га у року од 15 дана обавести о свим околностима овог случаја, као и да ли су предузете активности како би се утврдило да ли је медицинска сестра објављивала снимке у периоду и пре преношења порођаја уживо, због чега је против ње покренут дисциплински поступак и удаљена са рада, као и да ли су сходно томе предузете одговарајуће мере и радње које стоје на располагању послодавцу.

Од Министарства здравља, Сектора за инспекцијске послове - Одељења за здравствену инспекцију Заштитник грађана тражи да га у истом року обавести о свим чињеницама о овом случају, радњама које су у међувремену предузете, а нарочито да ли су предузели мере за покретање прекршајног поступка против медицинске сестре која је објављивала снимке из операционе сале, на основу Закона о правима пацијената услед повреде права на приватност и поверљивост.

baner1