а

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да су ЛГБТИ особе у Републици Србији и даље изложене дискриминацији, говору мржње и нападима, као и да је држава унапредила системску заштиту припадника ове популације изменама више законских аката али да им је неопходна даља институционална подршка.

„Ни данас ЛГБТИ особе у Републици Србији не могу у потпуности да уживају сва права. Међутим, важан помак у њиховој заштити учињен је 2021. године изменама два закона - Закона о родној равноправности и Закона о забрани дискриминације“, рекао је Пашалић поводом 17. маја - Међународног дана борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије.

Пашалић је навео да су случајеви пред Заштитником грађана показали да се ЛГБТИ особе и даље сусрећу са претњама, предрасудама, нападима и насиљем, али и да се ретко одлучују да пријаве овакве ситуације и подсетио да се више година залаже за измене постојећих и усвајање нових прописа којима би се обезбедило да ЛГБТИ особе уживају у потпуности своја права.

Пашалић је навео да би изменама Кривичног законика требало кривична дела извршена на основу сексуалне оријентације третирати као дела расизма и нетолеранције, а изменама Закона о бесплатној правној помоћи ЛГБТИ особе уврстити у категорију корисника у осетљивом положају.

Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије се обележава у знак сећања на тај дан 1990. године када је Светска здравствена организација уклонила хомосексуалност са листе болести.

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а на основу информација да је у Новом Саду мушкарац из ватреног оружја убио бившу девојку а затим извршио самоубиство, покренуо поступак контроле законистости и правилности рада Центра за социјални рад Града Новог Сада и Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Од новосадског Центра за социјални рад Заштитник грађана тражи да га у року од 15 дана извести да ли се бивши партнери налазе на евиденцији органа старатељства, да ли је у протеклом периоду било пријава за насиље, да ли су и када исте разматране на Групи за координацију и сарадњу, са посебним освртом на мере и радње које је Центар у сарадњи са другим органима евентуално предузео како би се пружила адекватна подршка и заштита жртви партнерског насиља.

Заштитник грађана од МУП-а тражи да му у истом року достави информације о поступању надлежне полицијске управе у конкретном случају, као и информације о активностима које су спроведене од стране полицијских службеника у овом случају и оствареној сарадњи са ЦСР, тужилаштвом и другим органима по ранијим пријавама партнерског насиља, као и да ли је такво поступање полиције било у складу са обавезама прописаним Законом о спречавању насиља у породици.

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а на основу објава у медијима да је медицинска сестра запослена у ГАК "Народни фронт" на друштвеној мрежи Тик-Ток уживо преносила порођај као и да је од јуна прошле године делила снимке и фотографије из порођајне сале, покренуо поступак контроле законитости и правилности рада ове здравствене установе и Одељења за здравствену инспекцију Министарства здравља.

Заштитник грађана од ГАК "Народни фронт" тражи да га у року од 15 дана обавести о свим околностима овог случаја, као и да ли су предузете активности како би се утврдило да ли је медицинска сестра објављивала снимке у периоду и пре преношења порођаја уживо, због чега је против ње покренут дисциплински поступак и удаљена са рада, као и да ли су сходно томе предузете одговарајуће мере и радње које стоје на располагању послодавцу.

Од Министарства здравља, Сектора за инспекцијске послове - Одељења за здравствену инспекцију Заштитник грађана тражи да га у истом року обавести о свим чињеницама о овом случају, радњама које су у међувремену предузете, а нарочито да ли су предузели мере за покретање прекршајног поступка против медицинске сестре која је објављивала снимке из операционе сале, на основу Закона о правима пацијената услед повреде права на приватност и поверљивост.

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а након сазнања из медија о случају убиства жене у околини Лесковца и покушају убиства жене у околини Житишта, у којима су починиоци њихови садашњи и бивши емотивни партнери, покренуо одвојене поступке контроле законитости и правилности рада надлежних органа. 

Заштитник грађана је на основу медијских објава да је ухапшен мушкарац из лесковачког села Јарсеново због сумње да је убио ванбрачну супругу, покренуо поступак контроле рада Градског центра за социјални рад Лесковац и Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Од лесковачког ЦСР Заштитник грађана тражи да га најкасније у року од 15 дана обавести да ли се и по ком основу ови ванбрачни партнери налазе на евиденцији тог центра, да ли је у протеклом периоду било пријава за насиље, да ли су и када исте разматране на Групи за координацију и сарадњу, са посебним освртом на мере и радње које је Центар, у сарадњи са другим органима, евентуално предузео како би се пружила адекватна подршка и заштита жртви партнерског насиља. Заштитник грађана од МУП-а тражи да га у истом року обавести о поступању надлежне полицијске управе у конкретном случају, са посебним освртом на активности које су спроведене у овом случају и оствареној сарадњи са ЦСР, тужилаштвом и другим органима по ранијим пријавама партнерског насиља, уколико су подношене.

Заштитник грађана је поводом покушаја убиства жене у селу код Житишта, када ју је њен бивши ванбрачни партнер упуцао пушком у груди након чега је оперисана у зрењанинској болници, покренуо поступке контроле законитости и правилности рада Центра за социјални рад Житиште, Дома здравља Житиште, Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Министарства унутрашњих послова - Полицијска управа Зрењанин.

Од ЦСР Житиште Заштитник грађана тражи да га у року од 15 дана обавести о свим околностима овог случаја, да ли је раније било пријава насиља у породици и ако је то случај, које мере је Центар предузимао, у сарадњи са другим надлежним органима, како би се пружила подршка жртви насиља у породици и њеној деци, да би се они заштитили, санкционисао извршилац и утицало на њега да више не врши насиље.

Истовремено, Заштитник грађана тражи од Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова да изврши стручни надзор над радом ЦСР Житиште у овом случају, као и да га обавести које је све мере Секретаријат предузимао након сазнања о овом случају и које мере планира да предузме.

Од зрењанинске полиције Заштитник грађана тражи да га у року од 15 дана обавести да ли је раније било пријава насиља у овој породици и, ако је то случај, које мере је полиција предузимала, у сарадњи са другим надлежним органима како би се заштитила жртва насиља у породици и њена деца и санкционисао извршилац, затим да ли је извршилац имао оружје у легалном поседу и које је мере полиција предузела након сазнања о овом случају.

Заштитник грађана од Дома здравља Житиште тражи да га у истом року обавести да ли су имали сазнање о насиљу у пoродици и уколико је то случај, које мере је Дом здравља Житиште предузимао, у сарадњи са другим органима, како би се пружила подршка и заштита жртви и санкционисао извршилац.

baner1