а

b_280_0_16777215_00_images_stories_transsastanak2.jpg

Заштитник грађана Саша Јанковић и повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић данас су на радном састанку са представницима јавне власти представили налазе и препоруке заједничке радне групе која је анализирала прописе од значаја за правни положај трансродних особа. Основни циљ је да се допринесе решавању проблема са којима се сусрећу трансродне и трансполне особе и да се ти проблеми учине видљивим.

Састанку су присуствовали представници Министарства унутрашњих послова, Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије и Савета за родну равноправност Заштитника грађана.

Заједнички је оцењено да је данашњи радни састанак био први корак ка успостављану и одржавању  квалитетне сарадње свих надлежних органа на унапређивању и заштити права ове рањиве друштвене групе.

baner1