а

У жељи да подстакнемо веће учешће деце у остваривању, поштовању и заштити људских права, Заштитник грађана Републике Србије расписује наградни конкурс за најбоље ликовне радове на тему људских права особа са инвалидитетом, припадника националних мањина, као и равноправности жена и мушкараца.

Циљ конкурса је да се из угла деце представи:

- положај у друштву особа са инвалидитетом, припадника националних мањина, као и (не)равноправност жена и мушкараца (девојчица и дечака);

- идеје и предлози за унапређење њиховог положаја и остваривање права.

На конкурсу могу учествовати ученице и ученици од V до VIII разреда из: Сомбора, Вршца, Пожаревца, Бачке Паланке, Јагодине, Ваљева, Чачка, Ужица, Крагујевца, Зајечара, Бора, Пријепоља, Новог Пазара, Лесковца и Димитровграда.

Правила конкурса:

Радови се могу извести техником и средством по избору ауторке/аутора, али обавезно на папиру Блока бр. 4. Потребно је дати назив свом раду - слоган, идеја, мисао, порука и сл. На предњој страни рада, у доњем десном углу, треба да стоји потпис, разред и назив рада.

Уз рад је потребно на посебном папиру доставити: 1) име и презиме, адресу становања, град, број телефона и назив школе и 2) објашњење до пет реченица шта рад представља и шта је порука рада.

Избор најбољег рада из сваког града извршиће независна комисија, састављена од чланова Панела младих саветника Заштитника грађана, на основу следећих критеријума: естетски утисак, креативност и порука рада.

Ученица/ученик на конкурс може послати само један рад.

Конкурс је отворен до 15. маја.

Примљени радови се не враћају, а организатор конкурса задржава право да их изложи у својим просторијама или промовише на неки други начин.

Додела награда:

Ауторка/аутор најбољег рада из сваког од 15 градова добиће таблет.  Додела награда одржаће се у Београду крајем јуна 2014. године. Десет најбољих радова из сваког од 15 градова биће изложени у локалним библиотекама.

Начин пријављивања:

Радови се достављају у следећим библиотекама:

Сомбор - Градска библиотека ”Карло Бијелицки”

Бачка Паланка - Народна библиотека “Вељко Петровић”

Вршац - Градска библиотека

Пожаревац - Народна библиотека "Илија М. Петровић"

Ваљево - Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“

Крагујевац - Народна библиотека „Вук Караџић“

Јагодина - Народна библиотека "Радислав Никчевић"

Бор - Народна библиотека

Зајечар - Матична библиотека "Светозар Марковић"

Ужице - Народна библиотека

Чачак - Градска библиотека "Владислав Петковић Дис“

Пријепоље - Матична библиотека “Вук Караџић”

Нови Пазар - Народна библиотека “Доситеј Обрадовић”

Лесковац - Народна библиотека “Радоје Домановић”

Димитровград - Народна библиотека “Детко Петров”

*Заштитник грађана спроводи ову активност у сарадњи са Библиотекарским друштвом Србије и уз финансијску подршку Владе Краљевине Норвешке

baner1