а

Савет за родну равноправност Заштитника грађана, који окупља стручњаке и стручњакиње у овој области, најоштрије осуђује учестале нападе на бранитеље и бранитељке људских права у Републици Србији.

Спремност државе да заштити људска права и унапређује демократске стандарде у многоме се огледа у подршци јавном деловању људи који се баве заштитом и промоцијом људских, мањинских и права жена и деце. Законодавни оквир у Републици Србији забрањује дискриминацију и штити равноправност као једно од основни људских права, иако је област заштите бранитеља и бранитељки људских права најмање нормативно одређена.

Уједињене нације су доношењем Декларације о борцима за људска права, као и Европска унија у Смерницама ЕУ о бранитељима људских права јасно исказале важност проактивне политке и јачање улоге и позиције организација чија је мисија заштита људских права.  Сведочимо нажалост, низу случајева у којима сами бранитељи постају жртве којима су права прекршена и угрожена. Један од њих је случај Аиде Ћоровић, бранитељке људских права која се више од две деценије налази на челу борбе за демократичније и праведније друштво. Ова, сад већ бивша директорка организације цивилног друштва Urban-in из Новог Пазара, последње три године прима претње због свог деловања и јавних иступа. Последњи  напади уско су повезани са њеним учешћем у позоришној представи „Седам“ у којој она изговара текст силоване Пакистанке, подсећајући да су Уједињене нације уврстиле силовање над женама у рату као посебну врсту ратног злочина. Својим деловањем Аида Ћоровић указује на потребу сталног унапређивања  демократије, али и на неопходност покретања акција  у циљу опште друштвене добробити.

Препознајући улогу бранитеља и бранитељки људских права у процесу унапређивања друштва, Савет за родну равноправност Заштитника грађана сматра да напади на Аиду Ћоровић истовремено представљају и напад на демократско друштво. Поздрављајући поступање Министарства унутрашњих послова које је, препознајући висок степен ризика, обезбедило непосредну, двадесетчетворочасовну полицијску заштиту Аиди Ћоровић, Савет позива и све остале релевантне актере, а нарочито представнике јавне власти и надлежне институције да, у складу са принципом дужне пажње, истраже случајеве претњи, открију и казне учиниоце, и на тај начин омогуће бранитељкама и бранитељима људских права да заступају и промовишу људска, мањинска и права жена и деце на локалном и националном нивоу.

baner1