а

Сваки дан мора да буде дан за кампању против насиља над женама све док свака кућа не постане сигурна женска кућа, изјавио је заштитник грађана Саша Јанковић поводом светске кампање "Шеснаест дана активизма против насиља над женама" која почиње данас.

Заштитник грађана ће пратити примену Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, коју је недавно ратификовала Република Србија,за шта се залагао и републички омбудсман.

Видљивост проблема насиља над женама мора да прати и већа одлучност органа јавне власти на превенцији и унапређењу заштите жена од насиља.

Насилници не смеју, као што је често случај, да рачунају на неефикасност система и "разумевање" службених лица за њихове поступке. Али кажњавање ни изблиза није довољно, већ се мора више радити на превенцији – подизању свести јавности и грађана о неприхватљивости насиља као модела понашања, као и на јачању капацитета институција образовања, културе, спорта, које морају да понуде доступну и реалну алтернативу моделима понашања који промовишу насиље.

baner1