а

ЛГБТ популација у Србији и даље се суочава са дискриминацијом и нетолеранцијом, а у томе се истичу средњошколци, међу којима би око 80 одсто подржало дискриминацију над особама другачије сексуалне оријентације, показало је годишње истраживање удружења Лабрис, које је данас представљено у институцији Заштитника грађана.

Истраживање је показало и да би 38 одсто младића, узраста од 14 до 19 година, оправдало насиље над припадницима ЛГБТ популације, док само 16 одсто средњошколаца сматра да они треба да имају иста права као и сви остали.
Заменица заштитника грађана Тамара Лукшић-Орландић излагала је на  тему “Како образовни систем у Србији гледа на ЛГБТ особе, децу пре свега?“  и при том истакла да је Министарств просвете пропустило да поправи ствари  када није прихватило предлог Заштитника грађана да се код недавних измена Закона о основама система образовања и васпитања, експлицитно наведе сексуална оријентација као основ дискриминавције у институцијама образовања, те када су предложили да се из циљева образовања избришу речи „уважавање различитости“.

"Изгледа ми да Министарство уопште не прати оваква истраживања, и да не зна шта ђаци мисле", казала је Лукшић-Орландић. Када се томе додају превазиђени садржаји у многим уџбеницима када је реч о ЛГБТ особама, јасно да има још много посла да се уради у образовању наше деце.

Она је истакла да је нетолеранција међу средњошколцима сада још алармантија него што је била пре три године, а да Министарство просвете на то не реагује, као и да нетолеранцији међу ђацима доприноси и неприлагођен наставни програм и садржај уџбеника, који подржава стереотипе.

Прошле године због повреда права ЛГБТ особа Заштитнику грађана поднете су две притужбе, изјавила је Тамара Лукшић – Орландић. Први случај је био из једне угоститељске школе, где се ђак пожалио на увреде и малтретирање појединих вршњака. Навела је пример ђака који је дајући исказ о целом случају објаснио да су он и његови другови у ходнику видели "педера" и запитали се "шта ће педер у школи, када ово није школа за њих?". Истакла је и неадекватну реакцију саме школе, пошто је просветни радник који је чуо све увреде упућене једном ученику рекао само: "Стишајте се, децо".

Истраживање и годишњи извештај о положају ЛГБТ популације показали су  да 48 одсто испитаника не би волело да му ЛГБТ особа буде близак пријатељ, 40 одсто шефица на послу, а 35 одсто жели ЛГБТ особу у свом комшилуку.

Као проблем са којим се суочава ЛГБТ популација истиче се и дискриминација на радном месту. Организација Лабрис похвалила је прву пресуду која је по том основу донета, а односи се на дискриминацију која се догодила у једној вршачкој фирми.

baner1