а

У оквиру пројекта Савета Европе “Борба против дискриминације на основу сексуалне оријентације и родног идентитета”  и органинизације “Transgender Europe” 15. 05. 2013. године у Хагу, у Холандији организован је мултилатерални семинар посвећен правном положају трансродних и транссексуалних особа.

На семинару су учествовали Лазар Родић из стручне службе Заштитника грађана,  Милан Ђурић члан Савета Заштитника грађана за родну равноправност и члан Заједничке радне групе Поверенице за заштиту равноправности и Заштитника грађана за анализу прописа од значаја за правни положај трансродних особа као представник невладине организације „Gayten“ као и Борјана Перуничић, национална координаторка пројекта из Канцеларије за људска и мањинска права.

На семинару су представљене најновије активности и пројекти Савета Европе и организације „Transgender Europe" и учесници су упознати са животом трансродних и транссексуалних  особа у Холандији. Представљен је аргентински модел закона о трансродним и транссексуалним правима и указано је на минималне стандарде које је потребно уградити у законе који ће регулисати промену пола.

Национални координатори пројекта, преставници Албаније, Италије, Летоније, Црне Горе, Пољске и Србије известили су Савет Европе и земље партнере о активностима које се спроводе у земљама партнерима пројекта и плановима за будући рад.

baner1