а

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да су ЛГБТИ особе у Републици Србији и даље изложене дискриминацији, говору мржње и нападима, као и да је држава унапредила системску заштиту припадника ове популације изменама више законских аката али да им је неопходна даља институционална подршка.

„Ни данас ЛГБТИ особе у Републици Србији не могу у потпуности да уживају сва права. Међутим, важан помак у њиховој заштити учињен је 2021. године изменама два закона - Закона о родној равноправности и Закона о забрани дискриминације“, рекао је Пашалић поводом 17. маја - Међународног дана борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије.

Пашалић је навео да су случајеви пред Заштитником грађана показали да се ЛГБТИ особе и даље сусрећу са претњама, предрасудама, нападима и насиљем, али и да се ретко одлучују да пријаве овакве ситуације и подсетио да се више година залаже за измене постојећих и усвајање нових прописа којима би се обезбедило да ЛГБТИ особе уживају у потпуности своја права.

Пашалић је навео да би изменама Кривичног законика требало кривична дела извршена на основу сексуалне оријентације третирати као дела расизма и нетолеранције, а изменама Закона о бесплатној правној помоћи ЛГБТИ особе уврстити у категорију корисника у осетљивом положају.

Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије се обележава у знак сећања на тај дан 1990. године када је Светска здравствена организација уклонила хомосексуалност са листе болести.

baner1