а

Састанак са Вишњом ЉубичићТамара Лукшић Орландић, Заменица Заштитника грађана за равноправност полова, је са сарадницама из Стручне службе и Савета за родну равноправност Заштитника грађана, у оквиру дводневне студијске посете Републици Хрватској,  посетила Правобранитељицу за равноправност сполова и Уред за равноправност сполова Владе Републике Хрватске. Током посете, у разговору сa правобранитељицом Вишњом Љубичић, разговарало се о надлежностима ове институција, примерима добре праксе у области законодавства и јавних политика у области родне равноправности, као и сарадњи коју овај независни орган остварује са Сабором, Владом и организацијама цивилног друштва. Равнатељица Уреда, Хелена Штимац Радин, представила је делокруг рада Уреда за равноправност сполова, као и законодавни и институционални оквир за постизање равноправности полова у Републици Хрватској, посебно истичући да је Закон о равноправности сполова из 2008. године усклађен са директивама Европске уније у области равноправности полова.

Током посете разговарало се и о активностима везаним за  процес приступања Републике Хрватске Европској унији и усклађивању националног законодавства са стандардима Европске уније у области једнаких могућности мушкараца и жена.  Размењена су и искуства о спровођењу политике равноправности полова на локалном нивоу, као и искуства везана за политичку партиципацију жена у законодавној и извршној власти на националном и локалном нивоу. Представљене су активности Уреда везане уз повећање политичке заступљености жена на предстојећим локалним изборима 2013. године и кампања Уреда „Уравнотежимо се!“.

 

Заједнички је указано на важност наставка даље регионалне сарадње и размене примера добре праксе у области родне равноправности. Делегација из Србије је током посете разговарала и са представницама удружења које се баве заштитом и унапређењем права жена и права особа другачије сексуалне оријентације и родног идентитета.

Студијска посета је организована уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, а у саставу делегације су  биле: проф. др. Маријана Пајванчић, председница Савета за родну равноправност Заштитника грађана и чланице Савета Вања Мацановић, Ђурђица Ергић и Соња Стојановићи, као и заменица Покрајинског омбудсмана задужена за родну равноправност, Даница Тодоров.

baner1