а

Заштитник грађана Зоран Пашалић позвао је све грађане Републике Србије да пријаве надлежним органима и институцији на чијем се челу налази сваку сумњу и сва сазнања о насиљу у партнерским или породичним односима која се дешавају у њиховом окружењу јер се само благовременом и адекватном реакцијом на насиље може спречити фаталан исход.

"Постоје случајеви да неко врши насиље над женом, да се за то зна и да је на крају убије, а постоје случајеви да се убиство жене догоди а да пре тога није било насиља и нико у окружењу није ни слутио да ће доћи до убиства. Због тога апелујем на све жене које трпе насиље у породици и у партнерским односима, али и на њихове рођаке, пријатеље и комшије, да надлежним органима пријаве насилнике који их злостављају“, навео је Пашалић поводом 18. маја - Националног дана сећања на жене жртве насиља.

Пашалић је указао да трпљење насиља отвара зачарани круг насиља који може имати трагичне последице по жртву, али и нови круг насиља тако што од деце која присуствују том насиљу прави или будуће насилнике или будуће жртве.

Заштитник грађана је подсетио да је крајем марта покренуо поступак контроле правилности и законитости рада надлежних органа на основу медијских објава да је у Јагодини од задобијених повреда преминула мајка петоро деце након што ју је претукао ванбрачни партнер који је ухапшен, током којег је утврђено да жртва није пријављивала полицији насиље које је трпела, али и да њени најближи сродници, пријатељи и познаници такође нису пријављивали насиље иако су имали сазнања о томе.

Поред полиције, и Градски центар за социјални рад у Јагодини је, у оквиру поступка контроле који је окончан, навео у изјашњењу Заштитнику грађана да није имао пријаве нити сазнања о нарушеним партнерским односима жртве и њеног ванбрачног партнера, као ни о томе да жртва трпи партнерско насиље.

"Непријављивање насиља је у овом случају довело је до фаталног исхода. Због тога, поново апелујем на све наше грађане да пријаве сазнања, али и сваку сумњу да се у њиховој близини или окружењу дешава насиље над женама“, навео је Пашалић.

Национални дан сећања на жене жртве насиља проглашен је одлуком Владе Републике Србије 2017. године, у знак сећања на 18. мај 2015. године, када је у породичном насиљу за 3 дана у Републици Србији убијено седам жена.

baner1