а

Фото: Заштитник грађана
Фото: Заштитник грађана

Заштитник грађана Зоран Пашалић честитао је данас свим женама у Републици Србији 8. март - Међународни дан жена и позвао све оне које трпе било какав вид дискриминације, злостављања и насиља да се оснаже и да то пријаве надлежним органима или директно институцији на чијем је челу.

„Жене се и данас, више од 100 година од почетка борбе за своја права, суочавају са неравноправношћу, дискриминацијом, предрасудама, неповољним положајем на тржишту рада и родно заснованим насиљем. Зато позивам све жене да се оснаже да надлежним органима или Заштитнику грађана пријаве дискриминацију, злостављање и насиље са којим се сусрећу“, поручио је Пашалић.

Пашалић је навео и да су жене у највећем проценту жртве убистава, злостављања и насиља, и то најчешће од стране члана породице или емотивног партнера, и поновио позив женама да сваки облик психичког или физичког злостављања пријаве надлежним органима како би се избегао фаталан исход.

„Насиље треба да буде на време препознато, надлежни органи имају обавезу да делују ефикасно и делотворно у пружању потпуне заштите женама од злостављања и насиља. Такође, као друштво имамо обавезу да и даље непрекидно радимо на унапређењу положаја жена у свим областима живота“, поручио је Пашалић.

baner1