а

Фото: Заштитник грађана
Фото: Заштитник грађана

Заштитник грађана Зоран Пашалић данас је, поводом 25. новембра - Међународног дана борбе против насиља над женама, позвао све жене у Србији које трпе психичко или физичко насиље да се охрабре да то пријаве надлежним органима и институцији на чијем је челу и указао на неопходност економског јачања жена жртава насиља.

"Неопходно је предузети мере да се економски ојачају жене жртве насиља да би могле да буду у прилици да, након проживљених траума, напусте насилника и да воде самосталан живот. Пре 18 година сам као судија Прекршајног суда у Београду почео да се бавим заштитом жртава породичног насиља, које се, како је пракса показала, у ситуацији када не могу да се економски одвоје од насилника, враћају у зачарани круг насиља", рекао је Пашалић.

Пашалић је подсетио да је на предлог Институције Заштитника грађана жртвама породичног насиља омогућен хитан бесплатан преглед код лекара судске медицине како би се „фиксирали“ докази и како би се тај лекарски извештај касније користио у судском поступку чиме би се омогућило да починилац насиља буде адекватно кажњен.

"Морамо радити на подизању свести грађана Републике Србије о нултој толеранцији на сваку врсту насиља. Најтежа последица породичног насиља јесте отварање новог круга насиља јер особа која живи са насиљем постаје или будући насилник или будућа жртва", додао је Пашалић.

baner1