а

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а поводом информација из медија да је мушкарац у Малошишту код Дољевца после вербалне расправе оштрим предметом нанео више убодних рана невенчаној супрузи, покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Центра за социјални рад Ниш, Центра за социјални рад Дољевац и Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Заштитник грађана тражи од ЦРС Ниш и ЦРС Дољевац да га у року од 15 дана обавесте да ли су имали било каква сазнања да ли је и којим облицима насиља нападнута жена била изложена, ако јесте, која су овлашћења из своје надлежности предузели како би заштитили жртву. Такође, да ли су обавестили представнике других институција о постојању насиља и да ли су радници ЦСР поступали у складу са Законом о спречавању насиља у породици. Обзиром на чињеницу да је ухапшени мушкарац пре неколико дана изашао из затвора, Заштитник грађана затражио је од ЦСР Ниш и Дољевац да одговоре и да ли је било примене Програма подршке или другог Програма за социјализацију затвореника по одслужењу затворске казне.

Према писању медија да се ради о лицу које је раније било осуђивано за породично насиље, Заштитник грађана тражи од МУП-а да у року од 15 дана достави детаљан извештај да ли је жртва пријављивала насиље надлежној полицијској управи. Уколико јесте, да ли су дежурни полицијски службеници одмах обавестили надлежног дежурног тужиоца. Уколико јесу, каква упутства и инструкције су добили од тужилаштва. Обзиром да се ради о осуђиваном лицу, Заштитник грађана тражио је од МУП-а да се изјасни и да ли су имали сазнања о кретању после изласка из затвора и да ли су испитали све ризике од понављања овог дела и да ли је поступала у складу са процењеним ризицима.

baner1