а

b_280_0_16777215_00_images_20220310Foto1.jpg
Фото: Заштитник грађана

Заменица Заштитника грађана за родну равноправност Јелена Стојановић изјавила је данас да су поред сиромаштва, дискриминације и насиља, главни проблеми са којима се сусрећу жене на селу недостатак посебних услуга и сервиса подршке, као и отежан приступ здравственим установама.

Стојановић је на скупу „Положај жена на селу, дискриминација и насиље над старијим женама и значај тражења заштите“ организованом у Сирогојну поводом Међународног дана жена – 8. марта, позвала све присутне жене да се обрате Заштитнику грађана уколико сматрају да је дошло до кршења њихових права.

„Обратите се Заштитнику грађана када надлежни органи не поступе по пријавама за насиље, када имате проблема са 'ћутањем управе', ако два месеца не добијете решење о остваривању права на пензију, ако катастар два месеца не поступи по вашем захтеву за укњижбу, ако не можете да одете на специјалистички преглед за који имате упут и из свих других разлога за које сматрате да доводе у питање остваривање ваших гарантованих права“, рекла је Стојановић на скупу који су организовала удружења „Златиборски круг“ из Чајетине и „Снага пријатељства – Amity“ из Београда.

b_280_0_16777215_00_images_20220310Foto2.jpg
Фото: Заштитник грађана

Председница удружења „Снага пријатељства - Amity” Надежда Сатарић указала је да пракса показује да су старије жене у лошијем положају од старијих мушкараца јер имају ниже пензије, нису власнице имовине, чешће су жртве насиља и занемаривања и додала да им је и право на приступ здравственим услугама угрожено.

Представница Савета за родну равноправност општине Чајетина Бранкица Рајовић представила је планове за одржавање радионица са женама на селу о очувању здравља и процедурама пријаве насиља у породици.

Представница удружења „Златиборски круг“ Зорица Милосављевић је рекла да ово удружење постоји више од 20 година и да су им циљне групе стари, млади и жене, са фокусом на женама старијим од 70 и 80 година.

Учеснице трибине, жене из села Сирогојно, Рожанство, Крива Река и са Златибора су истакле да су до пре неколико година имале здравствену станицу, зубарску амбуланту и локални превоз, али да то више није случај.

Оне су навеле да постоје системски проблеми у вези са приступом здравственим и услугама социјалне заштите, образовању, превозу у сеоским срединама и да је за њихово решавање потребна измена прописа.

baner1