а

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да су неопходне даље измене важећих прописа како би се побољшао квалитет живота и остваривање права ЛГБТИ особа у Републици Србији и указао да још увек није усвојен закон о истополним заједницама.

„Још у децембру 2020. године препоручио сам Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог да што пре изради нацрт закона о истополним заједницама, али он до данас није усвојен. Упркос томе, сматрам да су у законодавном смислу учињени видљиви помаци на унапређењу положаја ЛГБТ особа“, рекао је Пашалић на научном скупу „Брак, ванбрачна заједница, истополна заједница: перспективе једнакости у контексту различитости“.

Пашалић је навео да позитивну промену представља што је забрана дискриминације на основу полних карактеристика садржана у новом Закону о родној равноправности, као и што су забрана дискриминације интерсекс особа на основу полних карактеристика и експлицитна забрана дискриминације деце по истом основу уврштени у Закон о забрани дискриминације, на сугестију Заштитника грађана.

“Од доласка на ову функцију указујем на потребу измена Кривичног законика како би се кривична дела извршена на основу сексуалне оријентације третирала као дела расизма и нетолеранције. Такође, потребне су измене Закона о бесплатној правној помоћи како би се ЛГБТИ особе уврстиле у категорију корисника у осетљивом положају, као и Закона о уџбеницима који би садржао експлицитну забрану садржаја којима се подстиче формирање предрасуда и стереотипа“, нагласио је Заштитник грађана.

Пашалић је подсетио и да су по препоруци Заштитника грађана измењене дискриминаторне одредбе па сада и ЛГБТИ особе могу да буду донори јајних ћелија и ембриона.

baner1