а

Заменица Заштитника грађана Јелена Стојановић је, поводом обележавања 15. окотобра - Међународног дана жена на селу, нагласила да се жене на селу налазе у лошем положају и да је веома важно радити на подизању њихове свести о правима и механизмима заштите, као и на њиховом осамостаљивању и економском оснаживању.

„Жене на селу се сусрећу са бројним проблемима – често су им недоступне основне услуге у заједници - здравствене услуге, јавни превоз или дечији вртић. Многе од њих нису здравствено осигуране и немају пензију, па зависе од других чланова породице, а суочавају се са злостављањем и насиљем у породици“, рекла је Стојановић у Младеновцу.

Заменица Заштитника грађана је у Младеновцу отворила изложбу ручних радова и рукотворина жена са села из ове општине, коју је организовао Центар за заштиту људских и мањинских права и вредности „ОКО“.

„Веома је важно да се ради на подизању свести жена о томе која права имају и који су им механизми заштите на располагању, као и на осамостаљивању и економском оснаживању жена, на подршци женском предузетништву и омогућавању продаје њихових квалитетних, корисних и лепих производа“, истакла је Стојановић.

Стојановић је на скупу представила надлежности Заштитника грађана и позвала све присутне, са посебним освртом на старије жене, да се обрате Заштитнику грађана уколико сматрају да су њихова права прекршена поступањем надлежних органа и уколико су изложене злостављању и насиљу.

На изложби је представљено више од 100 радова који су пријављени на конкурс за избор најлепших ручних радова и рукотворина жена на селу, који је у августу 2021. године расписала орханизација „ОКО“.

baner1