а

b_280_0_16777215_00_images_20210611Dasezna.jpgЗаменица Заштитника грађана Јелена Стојановић разговарала је данас са представницима удружењима „Да се зна“ и „Грађанске иницијативе“ о даљим корацима у борби против дискриминације и злочина из мржње усмерених према ЛГБТИ особама и указала на значај образовања младих у циљу превазилажења стереотипа и предрасуда.

Стојановић је представила активности Заштитника грађана на заштити права ЛГБТИ особа и истакла да Институција у својим редовним годишњим извештајима понавља препоруку о неопходности подизања свести запослених у образовно-васпитним установама у циљу сензибилизације и одговарајућег поступања према ЛГБТИ особама, на шта је Заштитник грађана недавно поново указао Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Активисткиње Ана Петровић из удружења „Да се зна“ и Драгослава Барзут из „Грађанских иницијатива“ су обавестиле Стојановић током разговора у седишту институције Заштитника грађана да је ове године евидентирано више од 100 пријава за дискриминацију и злочине из мржње према ЛГБТИ особама, као и да добијају пријаве о нападима извршеним претходних година.

Петровић је изнела исходе стратешких судских парница које удружење „Да се зна“ већ годинама води против дискриминације ЛГБТИ особа, са посебним фокусом на говор мржње усмерен према особама другачије сексуалне оријентације и на случајеве злочина из мржње пред домаћим судовима.

На састанку је као кључан истакнут значај образовања младих у циљу превазилажења стереотипа и предрасуда усмерених како према ЛГБТИ особама тако и према другим осетљивим друштвеним групама. На састанку је договорен наставак одржавања континуираних састанака свих чланица ЕРА мреже посвећен унапређивању положаја ЛГБТИ особа.

baner1