а

Заштитник грађана Зоран Пашалић данас је, поводом националног Дана сећања на жене жртве насиља, апеловао на све жене које трпе насиље да надлежним органима пријаве насилнике који их злостављају, ма ко год они били, како би им се обезбедила адекватна заштита и предупредио трагичан исход.

„Апелујем на све жене које трпе насиље у породици да то пријаве надлежним органима. Непријављивање и трпљење насиља отвара зачарани круг насиља који у одређеном броју случајева има трагичне последице по жртву, али и отвара нови круг насиља тако што од деце прави или будуће насилнике или будуће жртве“, навео је Пашалић.

Пашалић је навео да је у кризним ситуацијама које са собом носе животну и економску неизвесност, каква је актуелна пандемија Ковид-19, повећан ризик од насиља над женама и додао да се и даље са највише изазова сусрећу жене са инвалидитетом, старије и жене на селу, и Ромкиње.

„Већ више од годину дана живимо у тешким животним условима у којима неизвесност повећава ризик од интензивирања насиља у породици. Ипак, направили смо корак напред у циљу оснаживања жена да пријаве насиље које трпе с обзиром да је актуелним прописима омогућен бесплатан преглед жртава насиља код лекара судске медицине“, рекао је Пашалић.

Овакви прегледи од стране судских вештака омогућиће да се обезбеде докази за судски поступак како жртве из емотивних или егзистенцијалних разлога не би одустајале од покретања судског поступка и како би починилац насиља био адекватно кажњен, нагласио је Заштитник грађана.

Влада Републике Србије је 2017. године прогласила 18. мај Даном сећања на жене жртве насиља у знак сећања на 16, 17. и 18. маја 2015. године када је седам жена у Србији убијено у породично-партнерском насиљу.

baner1