а

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, на основу информација из медија да је жена која је убијена у Ваљеву више пута пријављивала насиље и прогањање од бившег партнера, покренуо поступак контроле правилности и законитости рада Министарства унутрашњих послова и Министарства за бригу о породици и демографију.

Заштитник грађана од МУП-а тражи да му у року од 15 дана достави детаљан извештај и документацију о поступању полиције у овом случају, а посебно да ли је убијена жена пријављивала ПУ Ваљево насиље од стране бившег партнера који је, према медијским информацијама, и раније пријављиван за партнерско насиље.

У изјашњењу Заштитнику грађана, МУП треба да наведе да ли су полицијски службеници о њеним пријавама обавестили надлежног дежурног тужиоца, и ако јесу, каква су упутства и инструкције добили од тужилаштва.

МУП треба да се изјасни и да ли је полиција имала информације о кретању и животу починиоца злочина након изласка из затвора, да ли је испитала све ризике по могућност да понови партнерско насиље и да ли је поступала у складу са тим проценама. Такође, МУП треба да се изјасни и да ли је ПУ Ваљево имала сазнања да је бивши партнер имао дозволу за поседовање и употребу ватреног оружја, као и да ли су му изречене мере надзора.

Заштитник грађана од Министарства за бригу о породици и демографију тражи да у року од 15 дана изврши надзор над стручним радом Центра за социјални рад у Ваљеву с обзиром да у медијима нема информација да ли је тај ЦСР имао сазнања којим облицима насиља убијена жена била изложена.

baner1