а

b_280_0_16777215_00_images_M_images_Sastanak.jpgЗаштитник грађана, према новом Нацрту закона о Заштитнику грађана који је од среде 28. априла 2021. године у јавној расправи, обављаће послове националног известиоца у области трговине људима, изјавила је заменица Заштитника грађана за права детета и родну равноправност Јелена Стојановић.

„Заштитник грађана као независни државни орган има искуства у вођењу поступака контроле законитости и правилности рада надлежних органа у случајевима када дође до сазнања да је у питању трговина људима, како по притужбама грађана тако и по сопственој иницијативи“, рекла је Стојановић на састанку Регионалне радне групе представника националних институција које се баве мониторингом и извештавањем у области трговине људима.

Стојановић је на он-лајн састанку подсетила да је ревидираним Акционим планом за преговарачко Поглавље 23 предвиђено именовање националног известиоца за трговину људима у институцији Заштитника грађана.

Састанак Регионалне радне групе, коју чине представници националних институција из Црне Горе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Албаније и Србије, одржан је у оквиру регионалног пројекта „БАН 3 – Balkans Act Now“ који спроводи организација „Астра“.

У Регионалној радној групи сваку државу представљају по три представника националне радне групе која је израдила мониторинг извештај ради прегледа стања у области заштите жртава трговине људима, који може да послужи у праћењу ефикасности и делотворности законодавних и институционалних механизама борбе против трговине људима. Испред Републике Србије у радној групи су представници Заштитника грађана, Министарства унутрашњих послова и Центра за заштиту жртава трговине људима.

baner1