а

Савет за родну равноправност Заштитника грађана најоштрије осуђује нападе на институцију Повереника за заштиту равноправности и Невену Петрушић, као личност на челу ове важне институције.

Устав Републике Србије забрањује дискриминацију и штити равноправност као једно од основни људских права. Стога су независне институције за заштиту људских права од изузетног значаја како за грађане и грађанке, тако и за државу и унапређење демократије и опште друштвене добробити. У досадашњем раду Невена Петрушић, повереница за заштиту равноправности показала је велику посвећеност борби против дискриминације и заштити права маргинализованих група, што јесте основни задатак ове институције. На тај начин допринела је учвршћивању положаја ове младе, и још увек крхке, институције у уставном  систему Србије, промовишући равноправност и заштиту од дискриминације као  основни принцип свог, али и рада свих осталих органа и институција чији је то задатак.

Савет сматра да напади на Невену Петрушић истовремено представљају и напад на независне државне институције за заштиту људских права, те стога позива све релевантне актере, а нарочито медије да се уздрже од активности које наносе штету како институцијама, тако и личностима на њиховом челу, као и да се понашају у складу са правилима и етиком професије,  и делују у оквирима права.

baner1