а

b_280_0_16777215_00_images_M_images_Zoran_Paali4.jpgЗаштитник грађана Зоран Пашалић указао је поводом Међународног дана борбе против насиља над женама - 25. новембра, да услови живота које је наметнула пандемија повећавају ризик од насиља над женама и нагласио да се са највише изазова сусрећу жене на селу, жене са инвалидитетом и Ромкиње, које су и пре пандемије биле у осетљивом положају.

„Страхови, неизвесност, сиромаштво и економска несигурност увећавају ризик од повећања насиља у породици и насиља над женама, који може довести и до трагичних последица. Зато поново апелујем на локалне самоуправе да издвоје средства да се особама које су претрпеле насиље омогући да их одмах прегледа лекар судске медицине како би се утврдила веза између насиља и последице", рекао је Пашалић.

Заштитник грађана је нагласио да посебну пажњу треба посветити заштити жена из осетљивих група, као и унапређивању и развоју услуга у заједници којима ће се женама у ситуацији насиља пружити сви видови подршке и помоћи.

Пашалић је навео да надлежни органи треба да у пуној мери примењују Закон о спречавању насиља у породици и раде на подизању свести јавности о апсолутној недозвољености и кажњивости родно заснованог насиља, као и да би жртвама насиља требало да буду доступне Сигурне куће и други видови алтернативног смештаја али и друге мере помоћи и подршке.

Заштитник грађана је подсетио и на потребу усвајања Националне стратегије за спречавање и сузбијање насиља у породици и партнерским односима и пратећег Акционог плана, на потребу усклађивања Кривичног законика са Конвенцијом Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици.

Дуже од 20 година у око 100 држава света сваке године се спроводи кампања "16 дана активизма против насиља над женама" у којој учествује 1.700 организација. Кампања почиње 25. новембра - Међународним даном борбе против насиља над женама и завршава 10. децембра - Међународним даном људских права.

За датум обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама 25. новембар је одабран као дан сећања на сестре Мирабел (Патриу, Минерву и Марију Тересу) које је брутално убио диктатор Рафаел Трухило у Доминиканској Републици 1960. године. Две деценије касније, 1981. године, овај датум је проглашен за Међународни дан борбе против насиља над женама на првом састанку феминисткиња Латинске Америке и Кариба (Феминист Енцуентро) у Боготи. Уједињене Нације су га уврстиле у службену агенду 1999. године.

baner1