а

Obuka 1 foto 2810Jединице локалне самоуправе у своје акционе планове експлицитно треба да укључе ЛГБТИ особе, пропишу мере за унапређивање њиховог положаја и да за те активности издвоје одговарајућа буџетска средства, изјавила је заменица Заштитника грађана за родну равноправност Јелена Стојановић.

Стојановић је на почетку прве од планираних пет обука о укључивању ЛГБТИ особа у локалне акционе планове, која је у среду 28.10.2020. године одржана у Ражњу, указала да истраживања и пракса Заштитника грађана показују да се ЛГБТИ особе, односно особе другачије сексуалне оријентације и родног идентитета, често сусрећу са дискриминацијом и другим видовима кршења људских права.

Често се сусрећу са говором мржње и злочинима из мржње због предрасуда и стереотипа који постоје у нашем друштву, нагласила је Стојановић и додала да је због тога веома значајно да се предузму мере заштите и унапређивања положаја ЛГБТ особа у њиховој локалној заједници.

Obuka 2 fotoСтојановић је подсетила да је препоруку о укључивању ЛГБТИ заједнице у локалне акционе планове Заштитник грађана изнео у редовним годишњим извештајима за 2018. и 2019. годину и да започете обуке представљају први корак у реализацији те препоруке, како би се и ЛГБТИ особама омогућило да остваре Уставом и законима гарантована права у својој локалној заједници.

Пет обука о укључивању ЛГБТИ особа у локалне акционе планове заједнички реализују Заштитник грађана и Асоцијација Дуга из Шапца, у оквиру пројекта Савета Европе „Промоција различитости и равноправности“, уз подршку Европске Уније.

Према плану, од 28. октобра до 11. новембра 2020. године биће одржано пет једнодневних обука за представнике укупно 15 јединица локалне самоуправе о мерама за унапређивање положаја ЛГБТИ особа у локалним срединама.

Планирано је да обукe, уз поштовање свих мера епидемиолошке заштите, заврши око 75 представника локалних самоуправа, који су задужени за израду локалних стратешких докумената (ЛАП) из области унапређења родне равноправности, положаја младих и развоја социјалне заштите.

Домаћини обука су Ражањ, Ваљево, Панчево, Нови Сад и Крагујевац, а на обукама ће узети учешће и представници органа јединица локалне самоуправе из Крушевца, Бољевца, Мионице, Ужица, Зрењанина, Пожаревца, Сомбора, Сенте, Бабушнице и Власотинца.

baner1