а

Данас је одржан редован састанак Заштитника грађана, Регионалног савеза ЕРА из Србије и ЛГБТИ организација чланица ЕРА савеза за Србију (удружења „Изађи“, „Гетен“, „ЦРПЦ“ и „Лабрис“). На састанку су представљене активности Регионалног савеза, организација чланица и Заштитника грађана у области права ЛГБТИ особа, као и активности које су планиране за наредни период.

Заштитник грађана Зоран Пашалић је истакао да ће разговарати са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у вези са мерама које је ово министарство предузело и намерава да предузме у циљу правног регулисања истополних заједница и правних последица прилагођавања пола родном идентитету.

b_280_0_16777215_00_images_20191224_133552.jpgПоводом иницијативе Центра за кризну политику и реаговање којом је Заштитник грађана препознат као носилац дела обуке за поступање са ЛГБТИ особа у миграцијама и избеглиштву, помоћница Генералног секретара Наташа Јовић указала је да је Заштитник грађана већ упутио мишљење са препорукама, од којих је једна и обезбеђивање потребних обука за запослене у Комесаријату за избеглице и миграције о положају осетљивих група, укључујући и ЛГБТИ особе. Она је истакла да потреба за обучавањем о положају ЛГБТИ особа у миграцијама и избеглиштву недвосмислено постоји, не само код запослених у Комесаријату, већ и оних који раде у другим органима и установама које поступају са избеглицама и мигрантима. Заштитник грађана располаже одговарајућим компетенцијама и искуствима у држању обука о положају рањивих група и стога ће се радо одазвати позиву да учествује у планираним едукативним активностима.

На састанку је било речи и о текућим поступцима које води Заштитник грађана а који се односе на права ЛГБТИ особа, између осталог и поступци који се воде у вези несташицом лекова за транс жене, жене у менопаузи и жене којима је рађена хистероктомија и спорним одредбама Правилника о ближим условима, критеријумима и начину избора, тестирања и процене даваоца репродуктивних ћелија и ембриона.

Представници организација обавестили су Заштитника грађана о раду радне групе за израду Нацрта Стратегије превенције и заштите дискриминације, чији је члан и представник Регионалног савеза ЕРА. Иако је Министарство та рад, запошљавање, борачка и социјална питања решењем укључило у радну групу и представника организација које се баве ЛГБТИ правима, ова радна група није се састајала у новом сазиву, истакао је представник ЕРА. Заштитник грађана очекује да ће у наредном периоду радна група за израду Нацрта Стратегије превенције и заштите дискриминације интензивирати свој рад и да ће ЛГБТИ организације бити активно укључене у израду овог стратешког документа и пратећег Акционог плана.

 

baner1