а

Завршни говор Мишел Башеле на скупу високих званичника на тему јачања приступа правди женама. Њујорк, 24.09.2012.

Оргинални текст говора

Екселенције,

Поштовани делегати и делегаткиње,

Пријатељи и колеге,

Постигли смо успех. Данас свет препознаје да решавање наших горућих проблема захтева потпуно и равноправно учешће жена. Сада, ово препознавање мора бити праћено акцијом.

Задовољство ми је да Вам се данас придружим у духу акције за повећање приступа правди женама.

Потребна нам је акција јер владавина права често искључује жене. Процењује се да 8 од 10 жена у свету нема приступ правосудном систему у својој земљи. Данас смо се окупили овде да предузмемо акцију како би владавина права осигурала женама једнака права, једнаке могућности и једнако учешће. Ми смо овде јер правда и равноправност су основи здравог друштва, јаке економије и демократије.

Захваљујем се Финској и Јужној Африци за организовање овог догађаја у сарадњи са УН Жене и томе што су данас дале обећање да ће се бавити питањем насиља над женама, дискриминацијом жена и заштити женских људских права. Такође се захваљујем владама Аустралије, Аустрије, Бангладеша, Бразила, Данске, Грузије, Немачке, Малдива, Словачке Републике, Сједињених америчких држава и такође Европској унији и другима за предузимање конкретних мера за унапређење приступа правди женама.

Обећања да ће оснажити жене у Пацифику како би усмеравале развој својих народа, да ће заштити права радника и да ће унапредити родно буџетирање доприносе унапређењу правде. Обећања да ће се применити закони како би се окончало насиље и дискриминација над женама и како би се промовисало пуно и равноправно грађанство и промовисала равноправност у доношењу одлука приближавају нас равноправности. Обећања да ће штитити права жена, да ће ратификовати Конвенцију о укидању свих облика дискриминације жена, елиминисати неједнаке зараде жена и мушкараца, реформисати полицију, су кораци ка правди и равноправности.

Захваљујем се Вама лидерима за Ваша обећања, јер упркос значајним напрецима у многим државама не постоји правни и уставни оквир  који гарантује женска права. Путовала сам широм света и слушала жене. И жене су уморне од чекања правде. Оне захтевају акцију.

Жене захтевају правду јер распрострањена некажњивост омогућава да се злочини према женама настављају. Према подацима европске студије само у 14 посто пријављених силовања је окончано осуђујућом пресудом, док је у другим земљама број још нижи. Сексуално насиље током сукоба и даље је веома распрострањено и некажњиво. Посвећеност и обећања као што она дата данас могу утицати на кажњивост и повећати женама приступ правди.

Јутрос је Генерални секретар УН-а позвао земље да ставе ван снаге неправедне законе који дискриминишу жене. Хитна акција је потребна, јер данас у око 50 земаља  године за склапање брака су ниже за девојчице него за дечаке. И када девојчице склопе дечији брак, оне прекидају образовање и изложене су ризицима раних трудноћа и смртности на порођају.

Данас, у 72 земље света женама је забрањено да обављају одређене послове, као и да се запосле у одређеним индустријама. И више од 100 земаља света још увек се правно разликују жене и мушкарце у областима као што су уговарање, путовање ван земље, управљање имовином и приступ органима јавне власти и приватном сектору.

И чак када праведни закони постоје, женама се оспорава приступ правди услед недостатка примене загарантованих законских права. Ово се нарочито односи на сиромашне жене, жене припаднице расних и етничких мањина, избеглице и интерно расељене жене, жене са инвалидитетом и  жене које припадају домородачком становништву.

У данашње време, један од најшокантнијих доказа о недостатку приступа правди женама је фемицид- случајеви када су жене сурово убијене само зато што су жене.

Ова бројна кршења људских права постоје у свим земљама и свим културама и разликују се по степену- било да су резултат породичног насиља или такозваног „убиства из части“ или „злочина из страсти“ или  убиства због мираза, или убиства због вештичарења или убиства у вези са организованим криминалом или оружаним сукобом.

Иако је доступна статистика у многим земљама ограничена, развој ситуације је алармирајући:

-          У Аустралији, Канади, Израелу, Јужној Африци и Сједињеним америчким државама између 40 и 70 жртава женског пола које су убијене, убијене су од стране интимног партнера;

-          У Гватемали сваког дана се убију две жене;

-          У Индији је у периоду од 2007. до 2009. године на годишњем нивоу пријављено око 8000 случајева убиства због мираза.

 

Данас охрабрујем све државе да усвоје и примене свеобухватно законодавство против насиља над женама као конкретан корак ка омогућавању приступа правди женама. Подстичем државе да запосле више жена као припаднице полиције, за пружање правне помоћи и судије; и да посвете 15 посто трошкова правосуђа у корист жена. Приступ жена правди зависи од владавине права и такође од економског и политичког оснаживања жена и учешћа у доношењу одлука.

Подстичем све државе чланице УН-а да се јавно посвете током овог заседања УН Генералне скупштине томе да владавина права ради и за жене. УН Жене у сарадњи са УНДП-ијем и Канцеларијом високог комесара за људска права ради у земљама на заједничким програмима за унапређење приступа правди женама.

Заједно можемо предузети акцију која ће омогућити да владавина права штити људска права и урођено достојанство свих људских бића.

Хвала Вам.

baner1