а

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић је поводом обележавања 8. марта, Међународног дана жена, учествовала на конференцији ,,Жене из руралних крајева равноправне грађанке Србије“, која је одржана у Палати ,,Србија“ у Београду, у организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и UN Women. Циљ овог скупа је подстицање дијалога о унапређењу положаја жена селу.

Представнице стручне службе Заштитника грађана су поводом Међународног дана жена, 8. марта учествовале на скуповима:

Обележавање Међународног дана жена, покретање трогодишњег пројекта ЕУ ,,Кључни кораци ка родној равноправности и прве HeForShe кампање у Србији, одржано у Југословенској кинотеци, у организацији UN Women, у сарадњи са Координационим телом за родну равноправност, Министарством за европске интеграције и Делегацијом ЕУ у Републици Србији.

,,Равноправност је боља за све“, посвећен родној равноправности на радном месту, у организацији Координационог тела за родну равноправност Владе Републике Србије, Амбасаде Шведске у Београду, ИКЕА Групе. На овом скупу су представљени примери добре праксе посвећени унапређивању положаја жена на радном месту коју компаније као што је ИКЕА спроводе широм света у циљу борбе против родних стереотипа и омогућавање женама да напредују на радном месту. У Србији ће ИКЕА за све запослене организовати обуку о родној равноправности и различитости, пошто је постизање родне равноправности обавеза и одговорност свих.

,,Расветљавање опресивних родних норми и образаца и родно заснованог насиља је скуп који је поводом обележавања Међународног дана жена одржан у Кући људских права и демократије, у организацији Београдског центра за људска права, уз подршку Амбасаде Канаде. На скупу је било речи о перспективама младих у вези са опресивним нормама, родним обрасцима и родно заснованим насиљем, о раду са младима и раду за младе, као и о активизму младих као одговору на постојеће стање по питању родне (не) равноправности, а приказан је и анимирани филм ,,Алма“, који је настао као резултат рада са младима из Новог Пазара, Сјенице и Пријепоља у оквиру пројекта ,,Укључивање младих људи у процес промене родних улога у Санџаку“.

baner1