а

Извор Бета
Заменица заштитника грађана Гордана Стевановић изјавила је да је Закон о спречавању насиља у породици, чија примена почиње данас, значајан нормативни оквир за спречавање насиља над женама и децом, али да је изузетно важна улога оних који ће примењивати одредбе тог закона.
„Оно што би Закон требало да донесе је институционална размена информација између свих система који се баве заштитом жена жртава насиља, што раније нисмо имали. Имали смо протоколе који су обавезивали надлежне институције да међусобно размењују информације“, рекла је агенцији Бета Гордана Стевановић.
Она је навела да Закон о спречавању насиља у породици јасно прецизира сарадњу тужилаштва, полиције и свих оних који су у систему заштите жене жртава насиља и деце.

„Имамо хитну меру исељења насилника из стана што раније нисмо имали. Обично је жена која је трпела насиље партнера, напуштала домаћинство. Онда је била прича да ли имамо Сигурне куће где можемо да сместимо жену. Сад се насилник исељава из стана“, казала је Гордана Стевановић.
Она је додала да је и до сада постојао солидан нормативни оквир и да су службеници могли да реагују адекватно.
„Међутим, пракса из искуства заштитника грађана је да иако је све прописано и нормирано, поступајући службеници нису преузимали све оно што им је закон давао у надлежност. Закон неће сам по себи решити многе проблеме. Он је значајан алат, али бих акценат ставила на поступајуће службенике“, рекла је Стевановић.
Она је казала да је потребно да они који ће примењивати закон то раде на прави начин како би „послали јасну поруку женама жртвама насиља да се насиље санкционише“.
По њеним речима, важно је да све институције система полиција, центри за социјални рад, тужилаштво, здравствени радници на правилан начин третирају жртву насиља када пријави насиље.
„Било је ситуација када су жене жртве насиља пријављивале насиље и обраћале се надлежним институцијама а нису увек добијале адекватан одговор. Са друге стране, слали смо поруку насилнику да се насиље толерише. Ако имате насилника који врши насиље па га после неколико дана видите на улици како шета. Која је то порука? Да је насиље, ипак друштвено прихватљиво“, навела је Гордана Стевановић.
Она је додала да је важно када политичари пошаљу јасну порука да је насиље неприхватљиво.

„Други сегмент, којим се бави заштитник грађана је да када има жртве, када има насиља, како поступајући службеници примењују закон“, рекла је Стевановић.
Она је навела да искуство показује да у Србији и када постоји добар нормативни оквир није увек све примењивано како треба.
Гордана Стевановић је рекла да је у протекла два месеца обилазила Србију и разговарала са професионалцима и сазнала да правосуђе и полиција пролазе обуке за одговарајућу примену новог Закона о спречавању насиља у породици, док то није случај са центрима за социјални рад и здравственим установама, а њихова улога је значајна.

Стевановић очекује да ће одговарати они који нису радили све на шта их закон обавезује.

baner1