а

b_280_0_16777215_00_images_20170517Zastava2.jpgРазвијањем заставе дугиних боја на својој згради, Заштитник грађана је традиционално и ове године обележио Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије подсећајући да су особе другачије сексуалне оријентације и родног идентитета и даље изложене различитим облицима кршења права, социјалној искључености и насиљу. Данашња седница Савета за родну равноправност Заштитника грађана посвећена је стању људских права ЛГБТИ особа и проблемима са којима се суочавају у Републици Србији.

Упркос унапређењу законодавног оквира, ЛГБТИ особе су изложене физичком и психичком насиљу, злостављању, искључивању и дискриминацији. Стереотипи и предрасуде прате свакодневни живот ЛГБТИ особа и отежавају уживање људских и грађанских права у пуној мери. Сексуално образовање које ће деци и ученицима на прилагођен начин приказати сексуалну и родну разноврсност и подстицати разбијање стереотипа није и даље уведено, истакла је заменица заштитника грађана Гордана Стевановић. Младим ЛГБТИ особама приликом откривања њихове сексуалне оријентације и родног идентитета, или онима који су морали да напусте своје домове јер су их породице одбациле, не стоје на располагању сервиси и услуге подршке, неопходне за превазилажење посебно осетљивог положаја у коме се налазе, напомиње Стевановић.

b_280_0_16777215_00_images_20170517Zastava1.jpgЗаштитник грађана позива органе јавне власти да интензивирају напоре на обезбеђивању пуне сигурности и физичког и психичког интегритета особа другачије сексуалне оријентације и родног идентитета, успостављању доследне нулте толеранције према насиљу којем су ЛГБТИ особе изложене и увођењу и сталном спровођењу активности којима ће се подићи свест грађана, посебно младих, о сексуалној и родној различитости и праву на слободно изражавање свог сексуалног и родног идентитета.

Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије обележава се 17. маја, на дан када је 1990. године хомосексуалност уклоњена из Међународне класификације болести Светске здравствене организације. Обележен Међународни дан против хомофобије, бифобије и трансфобије.

*   *   *

Поводом обележавања 17. маја – Међународног дана борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије – ИДАХО, удружење Лабрис је са Локалном мрежом за превенцију и подршку ЛГБТ особама у Скупштини града Београда организовало јавно читање животних исповести ЛГБТИ особа. Емпатија, разумевање и солидарност су циљеви јавног читања животних прича представника и представница ЛГБТИ заједнице објављених у књизи „Шта ти срце каже“. У свечаној сали Скупштине града, животне приче су читале Биљана Поповић Ивковић, државна секретарка у МУП-у, Сандра Пантелић, начелница градске управе Града Београда, Данијела Јокановић, заменица Основног јавног тужиоца и Катарина Жежељ, заштитница грађана Града Београда. Овом скупу су присуствовале и представнице Стручне службе Заштитника грађана.

У Локалној мрежи за превенцију дискриминације и подршку ЛГБТ особама Београда су Градска управа Града Београда, Градски центар за социјални рад, Више јавно тужилаштво у Београду, Национална служба за запошљавање, Филијала Београд, Друго основно јавно тужилаштво, Прво основно јавно тужилаштво, Полицијска управа Београда, Заштитник грађана Града Београда, организација Гејтен ЛГБТ, удружења AID +, Haver Србија, АС Центар, Мрежа организација за децу Србије и Лабрис.

baner1