а

У Ужицу је данас одржана интерсекторски округли сто „Заштита жена од насиља у породици и партнерским односима и заштита деце од злостављања и занемаривања“ који је окупио представнике центара за социјални рад, судова, тужилаштава и здравствених установа на територији Златиборског округа. Отварајући округли сто заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић рекла је да је насиље над женама у породици и партнерским односима и насиље над децом и даље веома раширено и да као друштво немамо изграђену нулту толеранцију на насиље. Заједнички дијалог органа о породичном и партнерском насиљу и насиљу над децом неопходан је за квалитетан и интердисциплинарни приступ жртви, брзу и ефикасну заштиту и правилно и правично санкционисање извршиоца насиља, нагласила је Стевановић.

b_280_0_16777215_00_images_20170428_Uzice.jpgГордана Стевановић истакла је да доношење Закона о спречавању насиља у породици представља значајан помак, али да се напредак у заштити жена и деце од насиља може постићи тек правилном и доследном применом прописа и стандарда у поступцима превенције, сузбијања и спречавања насиља над женама и децом и поступцима њихове заштите и рехабилитације.

Свесни смо да на том путу имамо и препреке, посебно када је реч о недовољним људским и финансијским ресурсима, о непостојању или неодговарајућим обукама, високој стопи незапослености и лошој економској ситуацији у земљи, али и у тим околностима морамо пружити максималну подршку жртви, рекла је Гордана Стевановић.

Борјана Перуничић, начелница Одељења за родну равноправност Заштитника грађана представила је међународне стандарде и обавезе Републике Србије у заштити жена и деце од насиља и податке из истраживања Заштитника грађана о примени Општег и посебних протокола за заштиту жена од насиља. Она је истакла посебно осетљив положај жена припадница ромске националне мањине, које у великој мери трпе насиље у породици и партнерским односима као и на специфичност поступања органа у ситуацији када је извршилац насиља садашњи или бивши припадник полиције.

Представљајући карактеристичан случај, помоћница Генералног секретара Заштитника грађана Наташа Јовић указала је да се и даље уочава недовољна сарадња државних органа услед чега поступајући стручњаци немају све информације потребне за процену и одређивање мера које ће предузимати ради заштите жене жртве насиља и деце жртава злостављања и занемаривања. Она је подсетила да деца која су присутна у породичном насиљу нису „сведоци“ и неутрални посматрачи насиља, већ непосредне жртве злостављања и занемаривања.

baner1