а

Поводом обележавања 8. марта, Међународног дана жена у ЕУ Инфо центру у Београду данас је одржана панел дискусија на тему „Жене и рад: двоструко запослене“, на којој је указано на видове неравноправности са којом се жене данас суочавају у свакодневном животу, нарочито у области рада на послу и кућних послова. Овај догађај организовали су Координационо тело за родну равноправност Републике Србије, Тим Уједињених нација у Србији, Делегација ЕУ у Републици Србији и ЕУ Инфо центар. Овом скупу присуствовале су и представнице Стручне службе Заштитника грађана.

Шефица Канцеларије UN Women у Србији Милена Рикановић истакла је да неплаћени рад жена има новчану вредност и да ми постајемо тога свесни само када почнемо да купујемо такве услуге на отвореном тржишту. Она је, осим тога, истакла да креатори политика треба да буду свесни да време које жене проведу на неплаћеном раду код својих кућа представља време које оне немају за своје академско или професионално учење, пословно увезивање или слободно време, као и да политике и мере то треба да мењају. Недавно спроведена истраживања су показала да жене раде двоструко више од мушкараца код куће – што укупно износи 4 сата и 36 минута по дану.

Посебна саветница председнице Координационог тела за родну равноправност Бранка Драшковић навела је да жене не учествују равноправно са мушкарцима у стварању економске и развојне политике упркос томе што су образоване и што имају знања и капацитета, потреба и интереса. Она је истакла да родна равноправност није питање које се тиче само једног закона, једне стратегије или једне области живота – јер сваки закон, свака стратегија и свака област јавног живота тиче се свих жена и мушкараца.

baner1