а

Конференција под називом ,,Локалне заједнице против родно заснованог насиља према женама“ одржана је данас у Врњачкој Бањи. Главне теме конференције биле су мултисекторски приступ у спречавању насиља према женама, специјализоване услуге за жене са искуством насиља, као и превенција насиља над женама.

Професорка Правног факултета у Нишу Невена Петрушић је на првој сесији говорила о важности мултисекторског приступа у спречавању насиља над женама, указала на проблеме и представила стандарде у овој области, на које се наша држава обавезала ратификацијом Истанбулске конвенције, као и на решења садржана у новом Закону о спречавању насиља у породици. На истој сесији Борјана Перуничић представница стручне службе Заштитника грађана указала је на недостатке у систему заштите жена од насиља у породици и партнерским односима, које је у свом раду уочио Заштитник грађана. Она је представила препоруке, које су упућене надлежним органима, како би недостаци били отклоњени, а свеобухватна и ефикасна заштита жртава насиља омогућена, наводећи при том и одговоре надлежних органа.

На конференцији су учествовали представници и представнице органа из градова Расинског округа и организација цивилног друштва из Србије, Црне Горе и Републике Српске, које се баве пружањем подршке женама са искуством насиља. Овај скуп је организовало Удружење жена Пешчаник, Мрежа жена Расинског округа и Мрежа ,,Жене против насиља“, уз подршку Фонда Уједињених нација за елиминисање насиља према женама.

baner1