а

b_280_0_16777215_00_images_borjana-bec-25112016.jpgУчеснице и учесници симпозијума ,,Борба против фемицида“, који је одржан у седишту ОЕБС –а у Бечу 25. новембра 2016. године, поводом обележавања Међународног дана борбе против насиља према женама, су сагласни да је систематско прикупљање, документовање и анализа података о случајевима убистава жена и девојчица неопходно како би се реаговало на узроке у борби против фемицида.

Амбасадор Paul Bekkers, директор Канцеларије Генералног секретара ОЕБС-а је истакао да су фемицид и родно заснована убиства препозната на глобалном нивоу као један од најозбиљнијих видова кршења људских права.

Aldo Lale-Demoz, заменик извршног директора Канцеларије УН за дрогу и криминал је рекао да родно заснована убиства обично представљају последњи стадијум проширеног и игнорисаног континуума насиља, које је укорењено у родно заснованoj дискриминацији и неједнаким односима моћи између мушкараца и жена.

Дубравка Шимоновић, специјални известилац УН о насиљу према женама, његовим узроцима и последицама је истакла да владе имају обавезу да заштите жене и девојчице од насиља и фемицида. Њен предлог је да се успостави "femicide watch" или опсерваторија на националном нивоу, за прикупљање и анализу података, случај по случај, која разоткрива раскорак између кривичног правосуђа и других услуга или механизама заштите.

Борјана Перуничић, начелница Одељења за родну равноправност у институцији Заштитника грађана, представила је налазе Заштитника грађана на панелу: Фемицид, тренутно стање ствари.

Симпозијум је организовало Одељење ОЕБС-а за родну равноправност, у сарадњи са Канцеларијом УН за дрогу и криминал (UNDOC), Академским већем за систем УН (ACUNS), Канцеларијом Високог известиоца УН о насиљу према женама и организацијом цивилног друштва WAVE.

baner1