а

konferencija-25112016-1.JPGСамо у претходне две седмице две жене су страдале у породичном насиљу јер су их до смрти тукли њихови партнери, рекла је данас заменица заштитника грађанина за родну равноправност Гордана Стевановић отварајући конференцију „Свеобухватни приступ борби против насиља над женама" у Народној скупштини.

Она је изразила наду да ће измене закона омогућити ефикасније решење проблема насиља у породици и да ће Србија успети да исправи недостатке у раду својих институција ради заштите жртве насиља и кажњавања насилника.
Нормативни оквир је важан, али треба видети и како поступају надлежне институције и шта се предузима када се јави жртва насиља, напоменула је Стевановић и додала да треба јасно послати поруку да је насиље забрањено и да ће одговорни бити кажњени.

b_280_0_16777215_00_images_konferencija-25112016-2.JPGДоношењем новог закона идемо и на тему личне одговорности. Стевановић је указала да постоје државни органи и институције у којима се понављају пропусти у раду у случајевима породичног насиља.

Морамо да ојачамо ресурсе и да имамо довољан број запослених који могу да се баве проблемом породичног насиља и да ти људи буду оспособљени, јер само тада можемо да поставимо питање личне одговорности и пропуста који су се дешавали, напоменула је Стевановић.

Полиција, тужилаштво, судови и центри за социјални рад су кључне институције у спречавању породичног насиља чије су најчешће жртве жене, изјавио је данас председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић. Усвајањем Закона о спречавању насиља у породици и изменама Кривичног законика, послата је јасна порука насилницима да држава стоји иза заштите жртава.

Шеф Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС у Србији Јан Луенебург је истакао да треба примењивати политику нулте толеранције за насиље у породици и насиље над женама. Он је оценио да се са насиљем над женама сусрећу све земље и да је та врста насиља један од највећих проблема за побољшање положаја жена

baner1