а

Србија предузима мере које се тичу унапређења положаја ЛГБТИ заједнице, али је то и даље недовољно да би се њени припадници осећали као равноправни део друштва. ЛГБТИ особе су и даље изложене злостављању, укључујући и физичко насиље. Заштитник грађана поводом Међународног дана поноса подсећа да у Србији постоји законска равноправност свих, без обзира на сексуалну оријентацију и родни идентитет. Истовремено истиче обавезу државних органа да свакоме, под законом предвиђеним условима, омогуће остваривање тог права.

У годишњим извештајима Заштитника грађана указано је на потребу континуираног спровођења мера и активности ради подизања свести јавности о неопходности поштовања права ЛГБТИ особа. Потребно их је спроводити у образовном систему, применити постојеће, али донети и нове мере у области запошљавања, здравства и социјалне заштите, констатује Заштитник грађана.

---------

b_280_0_16777215_00_images_stories_goca_25962916_1.jpg

У оквиру обележавања Месеца поноса, заменица заштитника грађана Гордана Стевановић је 25. јуна са сарадницама учествовала у шетњи централним београдским улицама, под називом ,,Понос Србије“. Циљ шетње је да се подигне видљивост ЛГБТИ заједнице, да се укаже на специфичне проблеме са којима се суочава ова друштвена група, али и на проблеме, који су  заједнички и другим осетљивим друштвеним групама. Организатори овог догађаја, Егал и "Loud&Queer" навели су своје захтеве: нулта толеранција према насиљу над припадницима и припадницама осетљивих група, подршка запошљавању и економском оснаживању припадника и припадница осетљивих група.

Међународни дан поноса се обележава широм света као знак сећања на протесте ЛГБТИ особа против систематског хапшења, прогона и злостављања ових особа од стране америчких власти, који су почели у ноћи између 27. и 28. јуна 1969. године у Њујорку и представљају зачетак организованог активизма и савременог покрета за успешно остваривање права ЛГБТИ заједнице у Америци, а затим и у остатку света. Понос у контексту прославе Међународног дана поноса означава потребу да ЛГБТИ особе живе достојанствено и равноправно са осталим грађанима и грађанкама.

baner1