а

b_280_0_16777215_00_images_stories_20160517lgbtzastava1.jpgНа згради Заштитника грађана данас је, поводом обележавања 17. маја, Међународног дана борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије, развијена застава дугиних боја, знак подршке особама другачије сексуалне оријентације и родног идентитета у борби за њихова права.

Развијању заставе су, осим заменице заштитника грађана Гордане Стевановић и представника Стручне службе Заштитника грађана, присуствовали и чланови и чланице Савета за родну равноправност Заштитника грађана.

Иако је у претходном периоду дошло до извесног напретка у законодавном оквиру и у пракси када је реч о заштити права ЛГБТИ особа, ове особе, као и особе које подржавају остваривање њихових права, изложене су насиљу, укључујући и физичко насиље и злостављање. Зато је нужно да органи јавне власти и друштво у целини посвете већу пажњу мерама заштите физичког и психичког интегритета ЛГБТ особа, као и спречавању дискриминације и говора мржње.

Заштитник грађана указује у својим редовним годишњим извештајима и да је потребно континуирано спроводити мере и активности посвећене подизању свести јавности о неопходности поштовања права ЛГБТИ особа. Потребно је донети нове и применити постојеће прописе и мере који ће водити ка поштовању права и унапређивања положаја ЛГБТИ особа у области образовања, запошљавања, здравства, социјалне заштите, правног уређења животних заједница и правних последица прилагођавања (промене) пола и родног идентитета, упућујући надлежним органима одговарајуће препоруке.

Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије се обележава 17. маја, на дан када је 1990. године хомосексуалност уклоњена из Међународне класификације болести Светске здравствене организације.

 

Александар Стојменовић добитник овогодишње награде ,,Дуга“

b_280_0_16777215_00_images_stories_20160517nagrada-duga.jpgЗаменица заштитника грађана Гордана Стевановић присуствовала је данас у Скупштини града Београда додели награде ,,Дуга“ за допринос борби против хомофобије и трансфобије и заштити и унапређењу људских права ЛГБТ особа у Србији у претходних годину дана. Добитник овогодишње награде “Дуга”, чији је оснивач удружење Геј Стрејт Алијанса, је Александар Стојменовић, официр за везу са ЛГБТ заједницом Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

У току дана, удружења Гејтен-ЛГБТ и Лабрис организовала су queer пикник у Студентском парку у Београду поводом обележавања овогодишњег Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобијe, којем се придружила и сарадница одељења за родну равноправност Заштитника грађана Борјана Перуничић.

baner1