а

Гордана Стевановић: Изузетно важна улога медија у рушењу предрасуда према ЛГБТИ популацији

,,Улога медија је изузетно важна у рушењу предрасуда према ЛГБТИ особама због указивања на проблеме са којима се ове особе суочавају, посебно када је реч о транс особама, у оснаживању младих ЛГБТИ особа и доприносу да оне прихвате себе и да живе у складу са својом сексуалном оријентацијом или родним идентитетом“, рекла је Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност на семинару ,,Медији и извештавање о ЛГБТ популацији“.

Она је навела да резултати неких истраживања показују да су знања већинске популације о ЛГБТИ особама веома ограничена, а скоро незнатна када је реч о транс особама, истичући да управо стицање знања и разумевање према особама другачије сексуалне оријентације и родног идентитета доводи до смањења предрасуда, дискриминације и хомофобије. Семинар је одржан данас у седишту Асоцијације медија у Београду, а Гордана Стевановић је говорила на тему ,,ЛГБТ особе и права грађана“.

Скуп о политичкој партиципацији ЛГБТ особа на Западном Балкану

У Народној скупштини Републике Србије је 15. септембра одржана предконференција ,,Демократија за све: Политичка партиципација ЛГБТИ особа на Западном Балкану“, на коме су посланици из Албаније, Македоније, Црне Горе и Србије, заједно са посланицима из Ирске и Немачке, разговарали са активистима и активисткињама за права ЛГБТИ особа о могућностима и изазовима за унапређивање друштвено-политичке ситуације и положаја особа другачије сексуалне оријентације и родног идентитета на Западном Балкану. На скупу, који је организовало удружење Лабрис, Геј-Лезбејски Victory Институт и Hirschfeld Eddy Фондација, у сарадњи са Одбором за људска и мањинска права и равноправност полова, је представљено истраживање ставова јавног мњења у земљама Западног Балкана о ЛГБТИ заједници и дискутовано на који начин политичка партиципација може да утиче на мењање ових ставова.

Конференција под истим називом настављена је 16. и 17. септембра 2015. године, у циљу представљања предности укључивања активиста и активисткиња за права ЛГБТИ особа, односно ЛГБТИ лидера и лидерки, у демократске процесе, као и примера добре праксе у процесима демократског учешћа и заштите људских права ЛГБТИ особа на Балкану.


Заменица заштитника грађана учествовала на отварању Београдске недеље поноса 2015

prajd 14092015.jpg

Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност, учествовала је данас на отварању Београдске Недеље поноса 2015, које је одржано у Mixer House-у, у организацији удружења Београд Прајд.

Током Недеље поноса ће се одржати различити дебатни и културни програми посвећени питањима од значаја за права особа другачије сексуалне оријентације и родног идентитета и представљању ЛГБТИ културе и стваралаштва. Према речима организатора, циљ Недеље поноса је да се квалитетним програмом утиче на промене друштвене свести. Недеља поноса ће трајати до 20. септембра 2015. године, када је планирано одржавање Параде поноса у Београду.

baner1