а

Од државних органа, а пре свега од извршне власти, тражимо да ефикасније спроведе законе и учини их још бољим, изјавио је данас заштитник грађана Саша Јанковић на протесту поводом пораста насиља над женама који је у центру Београда организовао Аутономни женски центар. Он је додао да су министри правде и унутрашњих послова одржали састанак на коме је донета одлука да се иницира проширење казнене политике, да се уведе кривично дело прогањања као и обавезан психосоцијални третман насилника.

Јанковић је рекао да је Народна скупштина Републике Србије од Заштитника грађана добила извештај о спровођењу посебних протокола ради заштите жена од насиља, али да се тај протокол још не спроводи у довољној мери. Додао је да је Србија потписала Конвенцију Савета Европе о борби против насиља над женама и насиља у породици и да је обавезна да се држи те конвенције. Јанковић је изразио наду да се трагедије какве су забележене протеклих недеља и месеци неће поновити.

На протестном скупу су прочитана имена 26 жена које су убијене од почетка ове године. "Нећемо увек успети да спречимо свако убиство, али ако се озбиљно односимо према људским животима и примењујемо законе и правила која постоје, верујем да би већина ових жена биле живе, а и да би све друге жене које трпе породично насиље биле спокојније када затраже помоћ надлежних институција", нагласила је Татјана Игњатовић.

baner1